Συχνά ακούω από το κόσμο να λέει ότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο! Επιτρέψτε μου στο επάγγελμα της εστίασης τουλάχιστον, να διαφωνήσω
Ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο όταν για να εντυπωσιάσει τη σύντροφό του παραγγέλνει ένα φιλέτο Μedium rare (βαθμός ψησίματος) και όταν αυτό φτάνει στο τραπέζι ακριβώς στους 55° C να το γυρνάει πίσω γιατί αρχικά δεν ήξερε τι παράγγειλε και σίγουρα δεν ξέρει να το φάει, προσβάλλοντας τον Maitre και τον Chef για να καλύψει το λάθος και την άγνοια του.
Ο πελάτης δεν έχει δίκιο όταν τον ενημερώνει ευγενικά ο σερβιτόρος ότι δεν μπορεί να καπνίσει μέσα στον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου και εκείνος προσβάλει τους πάντες και στο τέλος να αποχωρεί γράφοντας άδικα σχόλια σε ιστότοπους online αξιολογήσεων.
Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν εκατοντάδες και θα μπορούσα να σας αναφέρω πολλά περισσότερα…..
Οι ισορροπίες είναι λεπτές
Ο επαγγελματικός κόσμος της εστίασης διαθέτει κοινωνική παιδεία και όχι μόνο.
Ο πελάτης οφείλει να σέβεται.
Φυσικά όταν το δίκαιο είναι με το μέρος του πελάτη, σαφέστατα θα το ακούσουμε και σίγουρα θα διορθώσουμε όποια παρερμηνεία ή λάθος βλέπουμε. Έχουν πάντα δίκιο οι πελάτες; Σαφέστατα όχι. Και ένας άνθρωπος που έχει άδικο – ακόμα κι αν είναι πελάτης σας – δεν μπορεί να έχει δίκιο. Πόσο μάλλον όταν αυτό αποτελεί ενέργεια εις βάρος των υπαλλήλων σας.
Το μήνυμα είναι όμως ένα….Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ …..