• ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook Twitter LinkedIn
Facebook Twitter Instagram
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Στο μακρινό Μεξικό ο Caesar Cardini δημιούργησε τη σαλάτα του Καίσαρα
σαλάτα του Καίσαρα

Στο μακρινό Μεξικό ο Caesar Cardini δημιούργησε τη σαλάτα του Καίσαρα

George AnastopoulosBy George Anastopoulos WINE PAIRING

Η σαλάτα του Καίσαρα είναι από τις πιο διάσημες και δημοφιλείς σαλάτες του κόσμου. Κοσμεί του καταλόγους πολλών εστιατορίων και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων των πελατών τους.

Όλο αυτό όμως όχι τυχαία, διότι το πλούσιο σε umami dressing συνδυάζεται τέλεια με τα φρέσκα φύλλα μαρουλιών και τα τραγανά κρουτόνς.

Πως όμως δημιουργήθηκε αυτή η σαλάτα; Υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες ιστορίες για το χρόνο και την αυθεντικότητα της.

Η δημοτικότητα που έχει η σαλάτα του Καίσαρα σε όλο τον κόσμο πιθανότατα οφείλεται σε έναν άνθρωπο που φέρει το όνομα της σαλάτας, τον Caesar Cardini.

Ο Caesar Cardini γεννήθηκε κοντά στο Lago Maggiore, στην Ιταλία το 1896. Αυτός και ο αδερφός του ο Άλεξ μετανάστευσαν στις ΗΠΑ μετά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Cardini έζησε στο Σαν Ντιέγκο, αλλά λειτουργούσε ένα εστιατόριο στην πόλη Τιχουάνα στο Μεξικό.

Rosa-Cardini

Σύμφωνα με την κόρη του Caesar Cardini, Ρόζα, ένα σαββατοκύριακο καλοκαιριού και πιο συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου του 1924, το εστιατόριο είχε πολύ δουλειά. Οι προμήθειες είχαν τελειώσει και ο κόσμος στο εστιατόριο ήταν πολύς. Ο Cardini δεν ήθελε να απογοητεύσει τους πελάτες του, οπότε έφτιαξε μία σαλάτα με ότι είχε διαθέσιμο. Για να προσδώσει μία διαφορετική αισθητική επέλεξε να παρασκευάσει τη σαλάτα μπροστά στους πελάτες στο τραπέζι του καθενός. Τα υλικά που χρησιμοποίησε ήταν μαρούλι romain, ελαιόλαδο, αυγό βρασμένο μόνο 1 λεπτό, σκόρδο, παρμεζάνα, και Worcestershire.

Αυτή η ιστορία δεν μπορεί να πιστοποιηθεί, παρόλο που είναι πολλές οι φορές που στα εστιατόρια τελειώνουν οι προμήθειες.

Ορισμένοι από τους φίλους και την οικογένεια του Caesar Cardini αμφισβητούν αυτή την εκδοχή της ιστορίας.

Ο ισχυρισμός του Cardini για την εφεύρεση της σαλάτας αμφισβητείται από πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του αδερφού του, Alex, ο οποίος υποτίθεται ότι πρόσθεσε τις αντσούγιες στη συνταγή και χαρακτήρισε τη δημιουργία του ‘’σαλάτα του Aviator’’.

Λέγεται πως έφτιαξε τη σαλάτα ένα πρωί σε μία ομάδα πιλότων της Rockwell Field Air Force.

Ο Caesar Cardini δεν έβαλε ποτέ αντσούγιες στη συνταγή του, καθώς διαπίστωσε ότι η σάλτσα Worcestershire έφερε αρκετή «ψαρo» γεύση στο μείγμα.
Επίσης κάποιοι υπάλληλοι του Cardini δήλωσαν επίσης ότι έχουν εφεύρει το πιάτο, χωρίς καμία σοβαρή απόδειξη όπως ο Λίβιο Σαντίνι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έφτιαξε αυτός τη σαλάτα, από μια συνταγή της μητέρας του, στην κουζίνα του εστιατορίου του Caesar Cardini όταν ήταν 18 ετών, το 1925, και ότι ο Caesar Cardini πήρε τη συνταγή από αυτόν.

Υπάρχει αναφορά της σεφ Julia Child στο βιβλίο μαγειρικής “From Julia Child’s Kitchen” που εκδόθηκε το 1975.

H θρυλική αμερικανίδα σεφ Julia Child θυμάται την ημέρα που επισκέφτηκε το εστιατόριο του Cardini τη δεκαετία του 1920 μαζί με τους γονείς της. Θυμάται πως ο ίδιος ο Cardini ετοίμασε τη σαλάτα στο τραπέζι τους και εξιστορεί τη διαδικασία παρασκευής της σαλάτας, βάζοντας τα αυγά και ανακατεύοντας τα φύλλα μαρουλιών μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

caesar-salad-original

Τα μαρούλια τοποθετούνταν με το στέλεχος προς τα έξω έτσι ώστε να μπορούν να φαγωθούν με τα χέρια.

Το σίγουρο είναι πως η σαλάτα έγινε γρήγορα δημοφιλής στην Αμερική και μετέπειτα ταξίδεψε στην Ευρώπη από την Wallis Simpson η οποία ήταν ερωμένη και μετέπειτα σύζυγος του Πρίγκιπα Εδουάρδου του Η’, πρώην βασιλιά της Αγγλίας. Η κυρία Simpson συχνά επισκεπτόταν και έκανε πάρτι στις περιοχές του Σαν Ντιέγκο και της Τιχουάνα τη δεκαετία του 1920.

Λέγεται ότι εκεί γνώρισε τον πρίγκιπα της Ουαλίας. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου επισκέφτηκε το Hotel Caesar’s Place και γεύτηκε αυτήν την υπέροχη σαλάτα.

Παρακάτω παρουσιάζεται η αυθεντική συνταγή

Υλικά

◉ 2 – 3 μαρούλια romaine

◉ 120ml ελαιόλαδο

◉ 4 σκελίδες σκόρδο

◉ 1 ψωμί μπαγκέτα κομμένο σε φέτες

◉ 12 σταγόνες worcestershire

◉ Χυμός από 2 λεμόνια ή λάιμ

◉ 2 αυγά βρασμένα 1 λεπτό

◉ 100γρ. παρμεζάνα

◉ αλάτι

◉ πιπέρι

Μέθοδος παρασκευής

▣ Βάζουμε σε ένα μπολάκι 100ml ελαιόλαδο και τρίβουμε μέσα τις σκελίδες του σκόρδου.

▣ Με ένα πινέλο αλείφουμε τα ψωμάκια και στη συνέχεια τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα και τα αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί.

▣ Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φύλλα μαρουλιού. Αφότου τα στεγνώσουμε, τα τοποθετούμε σε ένα μπολ χωρίς να τα κόψουμε.

▣ Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία κρεμώδης σάλτσα.

▣ Προσθέτουμε τα κρουτόν και σερβίρουμε προσέχοντας το στέλεχος των μαρουλιών να βρίσκεται στην έξω πλευρά του πιάτου.

Κρασί της επιλογής μας γι αυτή τη συνταγή

Sauvignon-Blanc-fume

Sauvignon Blanc fume’ Οινοποιείο: Κτήμα ΆΛΦΑ

Πρόκειται για ένα πιάτο που ταιριάζει με μια μεγάλη ποικιλία από λευκά κρασιά και είναι μια από τις λίγες κλασσικές σαλάτες που ταιριάζουν πολύ καλά με ένα κρασί που έχει και λίγο βαρέλι. Ένα καλό, βαρελάτο Sauvignon Blanc θα ήταν η πιο καλή επιλογή για αυτή την σαλάτα.

To Sauvignon Blanc από το κτήμα Άλφα είναι ένα δείγμα αριστοτεχνικής χρήσης του βαρελιού, με τα στοιχεία του ξύλου να αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας οδηγώντας σε ένα μεγάλο, ´βαρελάτο´ Sauvignon Blanc από τον Ελληνικό αμπελώνα

Το χρώμα του είναι λεμόνι πράσινο με χρυσαφένιες ανταύγειες. Στην μύτη είναι εξαιρετικά πολύπλοκο με τα φρέσκα αρώματα όπως το πεπόνι, το αχλάδι και τα εσπεριδοειδή, να δένουν με τα φυτικά στοιχεία και να συμπληρώνονται με αυτά της δρυός όπως η βανίλια και οι ξηροί καρποί, αλλά και με διακριτικές νότες ζύμης από την παραμονή με τις οίνο λάσπες.

Στο στόμα είναι πλούσιο και λιπαρό με την ζωηρή οξύτητα να φέρνει την ισορροπία. Στην γεύση τα φρουτώδη στοιχεία συναγωνίζονται με την βανίλια, ενώ κάνουν την εμφάνιση τους και κάποιες νότες ορυκτών στην επίγευση.

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleTο μοσχάρι Στρογγανόφ και η ιστορία αυτού του σπουδαίου πιάτου
Next Article Πώς θα πετύχεις φέτος τους στόχους σου; Μήπως απλά έχεις βολευτεί;
George Anastopoulos
  • Website
  • Facebook
  • Instagram

O Γεώργιος Αναστόπουλος είναι καθηγητής μαγειρικής τέχνης σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ τα τελευταία 14 χρόνια. Έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στο κλάδο της εστίασης, έχει διατελέσει Chef σε εστιατόρια και catering. Επίσης ασχολείται με το consulting, δημιουργώντας νέα menu σε εστιατόρια ενώ παράλληλα εκπαιδεύει το προσωπικό δίνοντάς του τις απαραίτητες κατευθύνσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια αρθρογραφεί στο site cookfood.gr.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

By Hellenic Hotels Team

Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση

By George Anastopoulos

Salteñas το εθνικό πιάτο της Βολιβίας

By George Anastopoulos

Leche frita το τυπικό γλυκό της Βόρειας Ισπανίας

By George Anastopoulos

Κις Λορέν, η πιο γνωστή τάρτα του κόσμου

By George Anastopoulos

Mochi, το δημοφιλές Ιαπωνικό επιδόρπιο

By George Anastopoulos

Φαλάφελ, μία ιστορία 1000 χρόνων!!

By George Anastopoulos

Chorrillana, το απόλυτο φαγητό της Χιλής

By George Anastopoulos

Cubanos ένα σάντουιτς κάπου ανάμεσα στην Κούβα και στη Φλόριντα

By Vassilios Canellos

Wine pairing – Προσθέτει αξία σε ένα γεύμα ή το περιορίζει;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση
  • Vinsanto – Ο βασιλιάς των κρασιών της Σαντορίνης
  • Bellini – Πως δημιουργήθηκε;
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
  • Παράπονα πελατών 5 χρήσιμες πρακτικές

Newsletter

Όλα τα άρθρα στα εισερχόμενα σας.

Ευχαριστούμε πολύ!

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο από εσάς. Εμείς ρυθμίζουμε όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν έρθει αμέσως email επιβεβαίωσης εγγραφής, ελέγξτε το spam folder. 

.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση
  • Vinsanto – Ο βασιλιάς των κρασιών της Σαντορίνης
  • Bellini – Πως δημιουργήθηκε;
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2023 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.