Το Marmitako είναι ο εκπρόσωπος της Βασκικής κουζίνας. Η χώρα των Βάσκων βρέχεται από την Κανταβρική θάλασσα ή αλλιώς Βισκαϊκό κόλπο.
Από αυτόν τον κόλπο οι ψαράδες εκείνης της εποχής έφευγαν, ταξιδεύοντας στον άγριο ατλαντικό ωκεανό, φτάνοντας ακόμα και μέχρι τον μακρινό Καναδά για να ψαρέψουν τον μακρυπτέρυγο τόνο.
Η Οδύσσεια των ψαράδων διαρκούσε αρκετούς μήνες, εργάζονταν σκληρά ώστε να φέρουν φρέσκο τόνο για άμεση κατανάλωση ή για κατάψυξη και διατήρηση. Για αιώνες, οι ναυτικοί των Βάσκων εκμεταλλεύτηκαν αυτό το δημοφιλές ψάρι φτιάχνοντας μία ιδιαίτερη και συνάμα εύκολη συνταγή η οποία τους γέμιζε ενέργεια όσο μάχονταν με τα κύματα.

Το Marmitako είναι επίσης γνωστό ως marmita, sorropotún ή caldeirada ανάλογα με την περιοχή που παρασκευάζεται. Το όνομα του το πήρε από το μεταλλικό σκεύος στο οποίο μαγειρευότανε που στο βασκικό λεξικό σημαίνει κατσαρόλα.
Εκείνες τις μέρες, στο πλοίο, ο μάγειρας είχε λίγα είδη για να ετοιμάσει το γεύμα, έτσι το ψάρι, μερικές πατάτες και λίγα ακόμα λαχανικά ήταν αρκετά ώστε να ταΐσει το πλήρωμα.

Σε αυτό το μεταλλικό σκεύος, έβαζαν τον τόνο μαζί με κρεμμύδια, πατάτες, ντομάτα και πιπέρι. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ως ένα στιφάδο τόνου, το οποίο χαρακτηρίζεται από την παχιά σύσταση, κυρίως λόγω των αμυλούχων πατατών.
Πριν έρθει ή πατάτα στη γηραιά ήπειρο το Marmitako φτιαχνόταν κάποιες φορές με γογγύλια και άλλες με κάστανα.
Με τα χρόνια, αυτή η συνταγή έγινε δημοφιλής κατά μήκος της βόρειας ακτής. Εάν υπάρχει ένα πιάτο που δεν λείπει το καλοκαίρι στο βορρά, αυτό είναι το Marmitako.
Παρά το γεγονός ότι είναι ένα στιφάδο, είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των υπέροχων γευμάτων και των καλοκαιρινών γαστρονομικών διαγωνισμών. Ένα είδος πιάτου ασυνήθιστο σε ζεστό καιρό.
Αυτό που το κατέστησε απαραίτητο κατά τη θερινή περίοδο ήταν ουσιαστικά η εποχικότητα του κύριου συστατικού του.
Ο τόνος είναι η πιο αυθεντική επιλογή, σήμερα υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο πιάτο, ανάλογα με τον τύπο ψαριού που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του marmitako.
Όταν παρασκευαστεί με ένα άλλο είδος ψαριού, τότε θα λάβει το όνομα του, Marmitako + το όνομα του εκάστοτε ψαριού……
Marmitako
Recipe by George AnastopoulosCourse: Main DishCuisine: SpainDifficulty: Medium4
servings30
minutes40
minutesSauvignon Blanc
Το Marmitako είναι ο εκπρόσωπος της Βασκικής κουζίνας. Η χώρα των Βάσκων βρέχεται από την Κανταβρική θάλασσα ή αλλιώς Βισκαϊκό κόλπο.
Συστατικά
2 φιλέτα φρέσκου τόνου
60ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου
1 κρεμμύδι ξερό
½ κόκκινη πιπεριά
½ πράσινη πιπεριά
1 μεγάλη πατάτα
250gr ντομάτες σε κύβους
½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
100ml λευκό κρασί
600ml ζωμό ψαριού
κατά βούληση θαλασσινό αλάτι
λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
λίγο φρέσκο μαϊντανό
Εκτέλεση συνταγής
Ψιλοκόβουμε πρώτα το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Στη συνέχεια κόβουμε τις πιπεριές και την πατάτα σε κύβους.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε πρώτα το κρεμμύδι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε κατά σειρά τις πιπεριές, τις πατάτες και το σκόρδο.
Αφήνουμε λίγα λεπτά ώστε να σοταριστούν τα υλικά και συνεχίζουμε βάζοντας την ντομάτα κομμένη σε κύβους.
Προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, θυμάρι και καπνιστή πάπρικα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το λευκό κρασί. Αφήνουμε να ρεντουίρει (συρρίκνωση υγρών) και προσθέτουμε το ζωμό ψαριού.
Μόλις πάρει βράσει, βάζουμε ένα καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Ενώ το στιφάδο σιγοβράζει, αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές τα δύο φρέσκα φιλέτα τόνου και στη συνέχεια κόβουμε το καθένα σε κύβους.
Αφού σιγοβράσει το στιφάδο για 20-25 λεπτά, προσθέτουμε τον τόνο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της κατσαρόλας και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.
Σερβίρουμε το στιφάδο τόνου σε βαθύ πιάτο γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό.
Κρασί της επιλογής μας γι αυτή τη συνταγή.
Sauvignon Blanc
Lykos Winery

Επειδή το Sauvignon Blanc ταιριάζει πολύ καλά με δυναμικά συστατικά όπως οι πιπεριές και οι ντομάτες, αλλά και με την υφή που δίνει η χυλωμένη πατάτα, το επιλέξαμε για να πλαισιώσουμε αυτό το κλασσικό βασκικό Marmitako Από την ψαριά στην κατσαρόλα και συνδυασμένο όλο αυτό με Μεσογειακό αμπέλι μεγαλωμένο κάτω από τον Ελληνικό ήλιο.
Φρέσκια μύτη με αρώματα λεμονιού, lime, mango, ροδάκινου και ανανά. Νύξεις από λευκά άνθη και φυτικές νότες συμπληρώνουν το αρωματικό σύνολο.
Στο στόμα έχει μέτριο σώμα και τραγανή οξύτητα. Ζουμερό lime, ροδάκινο, grapefruit και λεμόνι πλαισιώνονται από νότες μαργαρίτας, πιπεριάς και λευκών λουλουδιών. Επίγευση εσπεριδοειδών που διαρκεί.