Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Marmitako το αγαπημένο των ψαράδων
marmitako

Marmitako το αγαπημένο των ψαράδων

George AnastopoulosBy George Anastopoulos WINE PAIRING ΣΥΝΤΑΓΕΣ 4 Mins Read

Το Marmitako είναι ο εκπρόσωπος της Βασκικής κουζίνας. Η χώρα των Βάσκων βρέχεται από την Κανταβρική θάλασσα ή αλλιώς Βισκαϊκό κόλπο.

Από αυτόν τον κόλπο οι ψαράδες εκείνης της εποχής έφευγαν, ταξιδεύοντας στον άγριο ατλαντικό ωκεανό, φτάνοντας ακόμα και μέχρι τον μακρινό Καναδά για να ψαρέψουν τον μακρυπτέρυγο τόνο.

Η Οδύσσεια των ψαράδων διαρκούσε αρκετούς μήνες, εργάζονταν σκληρά ώστε να φέρουν φρέσκο τόνο για άμεση κατανάλωση ή για κατάψυξη και διατήρηση. Για αιώνες, οι ναυτικοί των Βάσκων εκμεταλλεύτηκαν αυτό το δημοφιλές ψάρι φτιάχνοντας μία ιδιαίτερη και συνάμα εύκολη συνταγή η οποία τους γέμιζε ενέργεια όσο μάχονταν με τα κύματα.

marmitako-fishermen
Πίνακας με Ισπανούς ψαράδες που τρώνε “εν πλω” El pan nuestro de cada día – Álvarez Sala, Ventura

Το Marmitako είναι επίσης γνωστό ως marmita, sorropotún ή caldeirada ανάλογα με την περιοχή που παρασκευάζεται. Το όνομα του το πήρε από το μεταλλικό σκεύος στο οποίο μαγειρευότανε που στο βασκικό λεξικό σημαίνει κατσαρόλα.

Εκείνες τις μέρες, στο πλοίο, ο μάγειρας είχε λίγα είδη για να ετοιμάσει το γεύμα, έτσι το ψάρι, μερικές πατάτες και λίγα ακόμα λαχανικά ήταν αρκετά ώστε να ταΐσει το πλήρωμα.

marmite

Σε αυτό το μεταλλικό σκεύος, έβαζαν τον τόνο μαζί με κρεμμύδια, πατάτες, ντομάτα και πιπέρι. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ως ένα στιφάδο τόνου, το οποίο χαρακτηρίζεται από την παχιά σύσταση, κυρίως λόγω των αμυλούχων πατατών.

Πριν έρθει ή πατάτα στη γηραιά ήπειρο το Marmitako φτιαχνόταν κάποιες φορές με γογγύλια και άλλες με κάστανα.
Με τα χρόνια, αυτή η συνταγή έγινε δημοφιλής κατά μήκος της βόρειας ακτής. Εάν υπάρχει ένα πιάτο που δεν λείπει το καλοκαίρι στο βορρά, αυτό είναι το Marmitako.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα στιφάδο, είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των υπέροχων γευμάτων και των καλοκαιρινών γαστρονομικών διαγωνισμών. Ένα είδος πιάτου ασυνήθιστο σε ζεστό καιρό.

Μπορεί να σας αρέσει:  Tο μοσχάρι Στρογγανόφ και η ιστορία αυτού του σπουδαίου πιάτου

Αυτό που το κατέστησε απαραίτητο κατά τη θερινή περίοδο ήταν ουσιαστικά η εποχικότητα του κύριου συστατικού του.

Ο τόνος είναι η πιο αυθεντική επιλογή, σήμερα υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο πιάτο, ανάλογα με τον τύπο ψαριού που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του marmitako.
Όταν παρασκευαστεί με ένα άλλο είδος ψαριού, τότε θα λάβει το όνομα του, Marmitako + το όνομα του εκάστοτε ψαριού……

Marmitako
Pin
Print

Marmitako

Recipe by George AnastopoulosCourse: Main DishCuisine: SpainDifficulty: Medium
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Wine Pairing

Sauvignon Blanc

Το Marmitako είναι ο εκπρόσωπος της Βασκικής κουζίνας. Η χώρα των Βάσκων βρέχεται από την Κανταβρική θάλασσα ή αλλιώς Βισκαϊκό κόλπο.

Συστατικά

  • 2 φιλέτα φρέσκου τόνου

  • 60ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • 2 σκελίδες σκόρδου

  • 1 κρεμμύδι ξερό

  • ½ κόκκινη πιπεριά

  • ½ πράσινη πιπεριά

  • 1 μεγάλη πατάτα

  • 250gr ντομάτες σε κύβους

  • ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

  • ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή

  • 100ml λευκό κρασί

  • 600ml ζωμό ψαριού

  • κατά βούληση θαλασσινό αλάτι

  • λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

  • λίγο φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση συνταγής

  • Ψιλοκόβουμε πρώτα το κρεμμύδι και το σκόρδο.

  •  Στη συνέχεια κόβουμε τις πιπεριές και την πατάτα σε κύβους.

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε πρώτα το κρεμμύδι.

  • Στη συνέχεια προσθέτουμε κατά σειρά τις πιπεριές, τις πατάτες και το σκόρδο.

  • Αφήνουμε λίγα λεπτά ώστε να σοταριστούν τα υλικά και συνεχίζουμε βάζοντας την ντομάτα κομμένη σε κύβους.

  • Προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, θυμάρι και καπνιστή πάπρικα. 

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.

  • Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το λευκό κρασί. Αφήνουμε να ρεντουίρει (συρρίκνωση υγρών) και προσθέτουμε το ζωμό ψαριού.

  • Μόλις πάρει βράσει, βάζουμε ένα καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

  • Ενώ το στιφάδο σιγοβράζει, αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές τα δύο φρέσκα φιλέτα τόνου και στη συνέχεια κόβουμε το καθένα σε κύβους.

  • Αφού σιγοβράσει το στιφάδο για 20-25 λεπτά, προσθέτουμε τον τόνο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της κατσαρόλας και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.

  • Σερβίρουμε το στιφάδο τόνου σε βαθύ πιάτο γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό.

Μπορεί να σας αρέσει:  Τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου γεννήθηκε το chivito

    Κρασί της επιλογής μας γι αυτή τη συνταγή.
    Sauvignon Blanc
    Lykos Winery

    Επειδή το Sauvignon Blanc ταιριάζει πολύ καλά με δυναμικά συστατικά όπως οι πιπεριές και οι ντομάτες, αλλά και με την υφή που δίνει η χυλωμένη πατάτα, το επιλέξαμε για να πλαισιώσουμε αυτό το κλασσικό βασκικό Marmitako Από την ψαριά στην κατσαρόλα και συνδυασμένο όλο αυτό με Μεσογειακό αμπέλι μεγαλωμένο κάτω από τον Ελληνικό ήλιο.

    Φρέσκια μύτη με αρώματα λεμονιού, lime, mango, ροδάκινου και ανανά. Νύξεις από λευκά άνθη και φυτικές νότες συμπληρώνουν το αρωματικό σύνολο.

    Στο στόμα έχει μέτριο σώμα και τραγανή οξύτητα. Ζουμερό lime, ροδάκινο, grapefruit και λεμόνι πλαισιώνονται από νότες μαργαρίτας, πιπεριάς και λευκών λουλουδιών. Επίγευση εσπεριδοειδών που διαρκεί.

    Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
    Previous ArticleΓνωρίζετε σε ποιο target group απευθύνεται το εστιατόριο σας;
    Next Article Street Bars – Είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει;
    George Anastopoulos
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    O Γεώργιος Αναστόπουλος είναι καθηγητής μαγειρικής τέχνης σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ τα τελευταία 14 χρόνια. Έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στο κλάδο της εστίασης, έχει διατελέσει Chef σε εστιατόρια και catering. Επίσης ασχολείται με το consulting, δημιουργώντας νέα menu σε εστιατόρια ενώ παράλληλα εκπαιδεύει το προσωπικό δίνοντάς του τις απαραίτητες κατευθύνσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια αρθρογραφεί στο site cookfood.gr.

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

    3 Mins Read

    Pasta alla pescatora, ένα κλασικό ιταλικό πιάτο θαλασσινών

    3 Mins Read

    Tαξίδι από την Ιταλία στην Αμερική με οδηγό τα ζυμαρικά alfredo

    3 Mins Read

    Ζουμερό πεντανόστιμο burger που δένει το παλιό με το καινούργιο

    3 Mins Read

    Wine Pairing με λευκό κρασί

    4 Mins Read

    Risotto à la Milanese, ένα πιάτο με καταγωγή από το Μιλάνο

    3 Mins Read

    Cebularz Lubelski, ένα τέλειο Πολωνικό σνακ

    4 Mins Read

    Τάκος το διάσημο μεξικάνικο φαγητό

    4 Mins Read

    Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση

    5 Mins Read

    Salteñas το εθνικό πιάτο της Βολιβίας

    Εγγραφή στο Newsletter

    Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

    Τέλεια...

    Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
    • Facebook
    • Twitter
    • LinkedIn
    • WhatsApp
    Feraspis
    ΠΡΟΣΦΑΤΑ
    • Επικίνδυνα συστατικά στα ποτά – Μήπως τα περιέχει το αγαπημένο σου;
    • Συμβουλές για να γίνεις ακόμα καλύτερος σερβιτόρος.
    • Customer service Ο δεκάλογος των λαθών
    • Η Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
    • Ανάπτυξη ή απόρριψη; Πότε αξίζει να επενδύεις στους ανθρώπους σου;
    ABOUT

    Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ
    • Επικίνδυνα συστατικά στα ποτά – Μήπως τα περιέχει το αγαπημένο σου;
    • Συμβουλές για να γίνεις ακόμα καλύτερος σερβιτόρος.
    • Customer service Ο δεκάλογος των λαθών
    • Η Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
    ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
    F&B Magazine
    Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
    • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
    • Γράψε στο Blog
    • Όροι χρήσης
    • Πολιτική απορρήτου
    © 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.