Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Κριτικές. Το όπλο των κακοπροαίρετων
Κριτικές

Κριτικές. Το όπλο των κακοπροαίρετων

John ProtopapadakisBy John Protopapadakis ΚΡΙΤΙΚΕΣ 2 Mins Read

Στην εποχή όλων αυτών των ιστοσελίδων που φιλοξενούν κριτικές, οι πονηροί και κακοπροαίρετοι πελάτες έχουν βρει πεδίον δόξης λαμπρό για να μεταφέρουν την κακία τους και να βγάλουν το άχτι τους. Αν δεν ανταποκριθεί η επιχείρηση στα παράλογα αιτήματά τους, σπεύδουν να γράψουν αρνητική κριτική, παροτρύνοντας μάλιστα και τους φίλους τους να κάνουν το ίδιο…

Μια τέτοια περίπτωση μου διηγήθηκε με απογοήτευση ο ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου-ξενοδοχείου στην Κρήτη, ένας σοβαρός επαγγελματίας, κάτι που αποτυπώνεται από την εξαιρετική βαθμολογία και τις διθυραμβικές κριτικές του εστιατορίου του.

Πριν μερικές εβδομάδες, ένα Σάββατο, είχε μια βάπτιση στο μαγαζί και όταν τελείωσε το ζευγάρι είπε στον υπεύθυνο ότι δεν είχε χρήματα μαζί του επειδή δεν ήθελε να τα κουβαλάει (!) και ότι θα το βόλευε να κάνει μεταφορά την ίδια μέρα σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ο ιδιοκτήτης δέχθηκε και έδωσε το λογαριασμό τραπέζης, ωστόσο μέχρι τη Τετάρτη, τέσσερις μέρες μετά, τα χρήματα δεν είχαν μπει. Στις οχλήσεις του δεν απάντησαν καν, απλώς έστειλαν ένα μήνυμα στο Viber υποσχόμενοι ότι την ίδια ημέρα θα τακτοποιήσουν την οφειλή τους, ύψους 1.100 ευρώ.

Την ίδια στιγμή τους αναζητούσε και ο φωτογράφος (τι ξεφτίλα…), ο οποίος φυσικά και αυτός δεν είχε πληρωθεί. Την Πέμπτη το βράδυ ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου τους στέλνει μήνυμα, ισχυριζόμενος ότι την επομένη πρέπει ο ίδιος να διευθετήσει κάποιες υποχρεώσεις του. Την Παρασκευή το ζευγάρι δεν έδωσε όλη μέρα σημεία ζωής, αναγκάζοντας τον ιδιοκτήτη να καλέσει συγγενικό τους πρόσωπο, προκειμένου να τους πει να τακτοποιήσουν άμεσα την οφειλή τους. Εντέλει έβαλαν τα χρήματα, χωρίς φυσικά να ζητήσουν συγγνώμη για την καθυστέρηση. Απεναντίας, επειδή αισθάνθηκαν αδικημένοι μπήκαν 5-6 άτομα (ανάμεσά τους και το ζευγάρι) στην Google και έβαλαν, χωρίς να σχολιάσουν (αλήθεια, τι να γράψουν), από ένα αστέρι…

Μπορεί να σας αρέσει:  Πιστοί πελάτες. Όταν παραπονεθούν, φροντίστε να τους ακούσετε.

Οι 5-6 διαδοχικές κριτικές ενός αστεριού στην Google*, που δημοσιεύτηκαν την ίδια σχεδόν στιγμή (η επιτομή της fake κριτικής), μπορεί να μην είναι τόσο επιδραστικές (δεδομένου ότι δεν έχουν καν σχόλιο, αλλά και επειδή η συγκεκριμένη εικόνα του εστιατορίου είναι πολύ καλή), ωστόσο καταδεικνύουν αυτό που επισημάναμε στην αρχή του άρθρου: πλέον κακόβουλοι πελάτες βγάζουν το εκδικητικό τους μένος πλήττοντας (ή τουλάχιστον προσπαθώντας να πλήξουν) τη φήμη μιας εταιρείας.

Θεωρώ ότι είναι λάθος της Google να δέχεται στην πλατφόρμα της κριτικές χωρίς σχόλιο (θα μπορούσε να βάλει ένα minimum λέξεων). Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες fake κριτικές δεν τεκμηριώνουν την βαθμολογία που έδωσαν (απλώς βάζουν 1 ή 5 αστέρια).

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous Article8 πράγματα που οι πελάτες σου θα ήθελαν να ξέρεις γι’ αυτούς
Next Article Γιατί το να είσαι αγενής στον σερβιτόρο είναι κακή “στρατηγική”
John Protopapadakis
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • LinkedIn

O Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης είναι συγγραφέας, καθηγητής, εισηγητής σεμιναρίων και εκπαιδευτής προσωπικού ξενοδοχείων σε θέματα μάρκετινγκ, ποιοτικής εξυπηρέτησης και διαχείρισης παραπόνων. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και κατέχει MBA (Master of Business Administration) από το Cleveland State University. Έχει εργαστεί στο τμήμα μάρκετινγκ της Misko-Barilla, καθώς και από το 2000 έως σήμερα, ως καθηγητής μάρκετινγκ και ποιοτικής εξυπηρέτησης, σε Le Monde, IST, New York και Mediterranean. Είναι συνεργάτης της HotelTraining.gr και του Traveldailynews.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

4 Mins Read

Διαχείριση Φήμης Ξενοδοχείου στην Ψηφιακή Εποχή

2 Mins Read

Δύο συνηθισμένα λάθη όταν ζητάμε κριτικές

4 Mins Read

Δυσαρεστημένοι πελάτες. 7+1 στρατηγικές για να μην τους χάσετε

3 Mins Read

Πιστοί πελάτες. Όταν παραπονεθούν, φροντίστε να τους ακούσετε.

3 Mins Read

Billboard effect. Τι είναι και πώς επηρεάζει την κερδοφορία ενός καταλύματος

2 Mins Read

Κακές κριτικές. Γιατί δεν πρέπει να τις μπλοκάρουμε;

3 Mins Read

Πόσο αξιόπιστες είναι οι κριτικές στη Booking;

3 Mins Read

Το μεγαλύτερο λάθος μιας επιχείρησης όταν ανοίγει

4 Mins Read

Πώς χειριζόμαστε την απειλή για αρνητική κριτική;

Εγγραφή στο Newsletter

Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

Τέλεια...

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Feraspis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Fish and Chips please! Οι Βρετανοί τουρίστες απαιτούν Αγγλική κουζίνα.
  • Είναι ώρα να κάνεις το personal rebranding σου
  • Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνει ένας μάνατζερ/ιδιοκτήτης στους πελάτες;
  • Η ομαδική εργασία χτίζεται δεν γεννιέται
  • Ηγεσία και παρακαταθήκη, εσείς για τι θέλετε να σας θυμούνται
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Fish and Chips please! Οι Βρετανοί τουρίστες απαιτούν Αγγλική κουζίνα.
  • Είναι ώρα να κάνεις το personal rebranding σου
  • Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνει ένας μάνατζερ/ιδιοκτήτης στους πελάτες;
  • Η ομαδική εργασία χτίζεται δεν γεννιέται
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.