Η Μογγολία είναι μία χώρα περισσότερο γνωστή για τις κατακτήσεις της παρά για την κουζίνα της. Ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα της είναι το khorkhog, το οποίο ξεχωρίζει για τον ιδιαίτερο τρόπο μαγειρέματος.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προέλευση αυτής της κουζίνας μπορεί να χρονολογείται από την εποχή των λίθων.
Το Khorkhog είναι μια συνταγή που δημιουργήθηκε από νομάδες της χώρας οι οποίοι εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού. Είναι ένα πιάτο που δεν σερβίρεται ποτέ σε εστιατόρια, ακόμη και στο Ulaanbaatar. Παρασκευάζεται συνήθως κατά τη διάρκεια φεστιβάλ ή σε οικογενειακές εκδηλώσεις με πολλούς επισκέπτες.
Το αυθεντικό khorkhog βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα όπου οι οικογένειες το προετοιμάζουν στο σπίτι τους. Η Μογγολία βασίζεται στη παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Γι’ αυτό τα βασικά στοιχεία της συνταγής είναι το πρόβειο κρέας και ένα μεταλλικό δοχείο γάλακτος το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως ως κατσαρόλα.
Η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής είναι ότι μαγειρεύεται με πέτρες!!!
Οι πέτρες είναι σε μέγεθος γροθιάς, χωρίς τραχύτητα γιατί έχουν υποστεί απόξεση από τις όχθες των ποταμών. Αυτές είναι κατάλληλες για να αντέξουν τη θερμότητα χωρίς να δημιουργηθούν ρωγμές.
Οι πέτρες θερμαίνονται στη φωτιά με ξύλο ή κάρβουνα (οι νομάδες χρησιμοποιούσαν κοπριά). Το κρέας κόβεται και τοποθετείται στο δοχείο εναλλάξ με τις ζεστές πέτρες. Στη συνέχεια προστίθενται λαχανικά, αλάτι, κίμινο και λίγο νερό. Το μεταλλικό δοχείο είναι αρκετά μεγάλο, υπάρχει αρκετή πίεση η οποία δημιουργεί ατμό και ψήνεται το κρέας και τα λαχανικά. Αν οι πέτρες κρυώσουν τότε βάζουνε στη φωτιά το μεταλλικό δοχείο ώστε να ξανά ζεσταθούν.
Αφότου μαγειρευτεί το κρέας το τρώνε συνήθως με τα δάχτυλα τους ενώ παράλληλα κρατάνε τις ζεστές πέτρες στα χέρια τους και στη συνέχεια τις μεταφέρουν από επισκέπτη σε επισκέπτη.
Είναι παράδοση να τις κρατούν και να τις τρίβουν στα χέρια τους. Είναι μία μορφή ανατολίτικης ιατρικής. Η καυτή πέτρα αναζωογονεί το νευρικό σύστημα και ανακουφίζει το σώμα από την κόπωση.
Λέγεται ότι η επαφή αυτών των λίθων με το λίπος του κρέατος, αποφέρει θεραπευτικά αποτελέσματα.
Υλικά
▣ 2 κιλά πρόβειο κρέας (ή αρνί ή κατσίκα)
▣ 500γρ. καρότα
▣ 1 κιλό πατάτες
▣ 300γρ. κρεμμύδια
▣ 300γρ. λάχανο
▣ 10 πέτρες (στρογγυλές και λείες)
▣ Κίμινο
▣ Αλάτι
▣ Πιπέρι
Μέθοδος παρασκευής
▣ Ζεσταίνουμε τις πέτρες στο μπάρμπεκιου για τουλάχιστον 30 λεπτά (μέχρι να ζεσταθούν).
▣ Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και το τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τις πέτρες και τα λαχανικά σε στρώσεις.
▣ Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κίμινο.
▣ Ρίχνουμε 200ml νερό, είναι αρκετό για να παράγει ατμό κατά το μαγείρεμα.
▣ Κλείνουμε την κατσαρόλα με καπάκι και την τοποθετούμε στο μπάρμπεκιου σε μέτρια φωτιά.
Η θερμότητα των λίθων θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί ομοιόμορφο μαγείρεμα. Συνήθως χρειάζεται 2 ώρες για να μαγειρευτεί το khorkhog. Το Khorkhog σερβίρεται ζεστό μαζί με λαχανικά και μία πέτρα στο πλάι του πιάτου.
Κρασί της επιλογής μας γι αυτή τη συνταγή.
Kumis – Mongolian Horse Milk Wine
Ενα τόσο διαφορετικό πιάτο πρέπει να συνοδεύεται από ένα ποτό που αντανακλά επίσης την νομαδική κουλτούρα της Μογγολίας.
Το παραδοσιακό Kumis είναι γάλα φοράδας ή γαϊδούρας, το οποίο έχει ελαφρώς ξινή γεύση και μικρό ποσοστό αλκοόλ.
Το Kumis θεωρείται αλκοολούχο ποτό, αν και δεν παρασκευάζεται ούτε από φρούτα ούτε από σιτάρι. Αν και τεχνικά είναι πιο κοντά στο κρασί, λόγω της ζύμωσης που προκύπτει από σάκχαρα, το Kumis μοιάζει πολύ περισσότερο με μπύρα.
Το Kumis παρασκευάζεται με ζύμωση ακατέργαστου μη παστεριωμένου γάλακτος φοράδας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης, το βακτήριο Lactobacilli ξινίζει το γάλα και οι ζύμες το μετατρέπουν σε αλκοολούχο ποτό.
Το Kumis σερβίρεται κρύο και πίνεται μέσα από μικρά, χωρίς χερούλια, κύπελλα σε σχήμα μπολ που ονομάζονται piyala.
Οι άνθρωποι της Στέπας θεωρούν ότι το Kumis έχει μια ποικιλία από οφέλη και το πίνουν κατά τη θερινή φάση της μετακίνησης τους.