Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Οι καυτές πέτρες των νομάδων δημιούργησαν το khorkhog
khorhog

Οι καυτές πέτρες των νομάδων δημιούργησαν το khorkhog

George AnastopoulosBy George Anastopoulos WINE PAIRING ΣΥΝΤΑΓΕΣ 4 Mins Read

Η Μογγολία είναι μία χώρα περισσότερο γνωστή για τις κατακτήσεις της παρά για την κουζίνα της. Ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα της είναι το khorkhog, το οποίο ξεχωρίζει για τον ιδιαίτερο τρόπο μαγειρέματος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προέλευση αυτής της κουζίνας μπορεί να χρονολογείται από την εποχή των λίθων.

Το Khorkhog είναι μια συνταγή που δημιουργήθηκε από νομάδες της χώρας οι οποίοι εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού. Είναι ένα πιάτο που δεν σερβίρεται ποτέ σε εστιατόρια, ακόμη και στο Ulaanbaatar. Παρασκευάζεται συνήθως κατά τη διάρκεια φεστιβάλ ή σε οικογενειακές εκδηλώσεις με πολλούς επισκέπτες.

khorhog-in-pot

Το αυθεντικό khorkhog βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα όπου οι οικογένειες το προετοιμάζουν στο σπίτι τους. Η Μογγολία βασίζεται στη παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Γι’ αυτό τα βασικά στοιχεία της συνταγής είναι το πρόβειο κρέας και ένα μεταλλικό δοχείο γάλακτος το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως ως κατσαρόλα.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής είναι ότι μαγειρεύεται με πέτρες!!!

Οι πέτρες είναι σε μέγεθος γροθιάς, χωρίς τραχύτητα γιατί έχουν υποστεί απόξεση από τις όχθες των ποταμών. Αυτές είναι κατάλληλες για να αντέξουν τη θερμότητα χωρίς να δημιουργηθούν ρωγμές.

Οι πέτρες θερμαίνονται στη φωτιά με ξύλο ή κάρβουνα (οι νομάδες χρησιμοποιούσαν κοπριά). Το κρέας κόβεται και τοποθετείται στο δοχείο εναλλάξ με τις ζεστές πέτρες. Στη συνέχεια προστίθενται λαχανικά, αλάτι, κίμινο και λίγο νερό. Το μεταλλικό δοχείο είναι αρκετά μεγάλο, υπάρχει αρκετή πίεση η οποία δημιουργεί ατμό και ψήνεται το κρέας και τα λαχανικά. Αν οι πέτρες κρυώσουν τότε βάζουνε στη φωτιά το μεταλλικό δοχείο ώστε να ξανά ζεσταθούν.

Μπορεί να σας αρέσει:  Tο μοσχάρι Στρογγανόφ και η ιστορία αυτού του σπουδαίου πιάτου

stones-of-khorhog

Αφότου μαγειρευτεί το κρέας το τρώνε συνήθως με τα δάχτυλα τους ενώ παράλληλα κρατάνε τις ζεστές πέτρες στα χέρια τους και στη συνέχεια τις μεταφέρουν από επισκέπτη σε επισκέπτη.

Είναι παράδοση να τις κρατούν και να τις τρίβουν στα χέρια τους. Είναι μία μορφή ανατολίτικης ιατρικής. Η καυτή πέτρα αναζωογονεί το νευρικό σύστημα και ανακουφίζει το σώμα από την κόπωση.

Λέγεται ότι η επαφή αυτών των λίθων με το λίπος του κρέατος, αποφέρει θεραπευτικά αποτελέσματα.

Υλικά

▣ 2 κιλά πρόβειο κρέας (ή αρνί ή κατσίκα)

▣ 500γρ. καρότα

▣ 1 κιλό πατάτες

▣ 300γρ. κρεμμύδια

▣ 300γρ. λάχανο

▣ 10 πέτρες (στρογγυλές και λείες)

▣ Κίμινο

▣ Αλάτι

▣ Πιπέρι

khorkhog-in-nature

Μέθοδος παρασκευής

▣ Ζεσταίνουμε τις πέτρες στο μπάρμπεκιου για τουλάχιστον 30 λεπτά (μέχρι να ζεσταθούν).

▣ Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και το τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τις πέτρες και τα λαχανικά σε στρώσεις.

▣ Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κίμινο.

▣ Ρίχνουμε 200ml νερό, είναι αρκετό για να παράγει ατμό κατά το μαγείρεμα.

▣ Κλείνουμε την κατσαρόλα με καπάκι και την τοποθετούμε στο μπάρμπεκιου σε μέτρια φωτιά.

Η θερμότητα των λίθων θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί ομοιόμορφο μαγείρεμα. Συνήθως χρειάζεται 2 ώρες για να μαγειρευτεί το khorkhog. Το Khorkhog σερβίρεται ζεστό μαζί με λαχανικά και μία πέτρα στο πλάι του πιάτου.

Κρασί της επιλογής μας γι αυτή τη συνταγή.

Kumis-Mongolian-Horse-Milk-Wine

Kumis – Mongolian Horse Milk Wine
Ενα τόσο διαφορετικό πιάτο πρέπει να συνοδεύεται από ένα ποτό που αντανακλά επίσης την νομαδική κουλτούρα της Μογγολίας.

Το παραδοσιακό Kumis είναι γάλα φοράδας ή γαϊδούρας, το οποίο έχει ελαφρώς ξινή γεύση και μικρό ποσοστό αλκοόλ.
Το Kumis θεωρείται αλκοολούχο ποτό, αν και δεν παρασκευάζεται ούτε από φρούτα ούτε από σιτάρι. Αν και τεχνικά είναι πιο κοντά στο κρασί, λόγω της ζύμωσης που προκύπτει από σάκχαρα, το Kumis μοιάζει πολύ περισσότερο με μπύρα.

Μπορεί να σας αρέσει:  Mochi, το δημοφιλές Ιαπωνικό επιδόρπιο

Το Kumis παρασκευάζεται με ζύμωση ακατέργαστου μη παστεριωμένου γάλακτος φοράδας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης, το βακτήριο Lactobacilli ξινίζει το γάλα και οι ζύμες το μετατρέπουν σε αλκοολούχο ποτό.

Το Kumis σερβίρεται κρύο και πίνεται μέσα από μικρά, χωρίς χερούλια, κύπελλα σε σχήμα μπολ που ονομάζονται piyala.
Οι άνθρωποι της Στέπας θεωρούν ότι το Kumis έχει μια ποικιλία από οφέλη και το πίνουν κατά τη θερινή φάση της μετακίνησης τους.

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleΗ φιλοσοφία του Bill Marriott Jr και η μίζερη ελληνική πραγματικότητα
Next Article Άλλαξε τις πεποιθήσεις σου αν επιθυμείς να δημιουργήσεις μια νέα πραγματικότητα
George Anastopoulos
  • Website
  • Facebook
  • Instagram

O Γεώργιος Αναστόπουλος είναι καθηγητής μαγειρικής τέχνης σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ τα τελευταία 14 χρόνια. Έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στο κλάδο της εστίασης, έχει διατελέσει Chef σε εστιατόρια και catering. Επίσης ασχολείται με το consulting, δημιουργώντας νέα menu σε εστιατόρια ενώ παράλληλα εκπαιδεύει το προσωπικό δίνοντάς του τις απαραίτητες κατευθύνσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια αρθρογραφεί στο site cookfood.gr.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

3 Mins Read

Pasta alla pescatora, ένα κλασικό ιταλικό πιάτο θαλασσινών

3 Mins Read

Tαξίδι από την Ιταλία στην Αμερική με οδηγό τα ζυμαρικά alfredo

3 Mins Read

Ζουμερό πεντανόστιμο burger που δένει το παλιό με το καινούργιο

3 Mins Read

Wine Pairing με λευκό κρασί

4 Mins Read

Risotto à la Milanese, ένα πιάτο με καταγωγή από το Μιλάνο

3 Mins Read

Cebularz Lubelski, ένα τέλειο Πολωνικό σνακ

4 Mins Read

Τάκος το διάσημο μεξικάνικο φαγητό

4 Mins Read

Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση

5 Mins Read

Salteñas το εθνικό πιάτο της Βολιβίας

Εγγραφή στο Newsletter

Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

Τέλεια...

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Feraspis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Επικίνδυνα συστατικά στα ποτά – Μήπως τα περιέχει το αγαπημένο σου;
  • Συμβουλές για να γίνεις ακόμα καλύτερος σερβιτόρος.
  • Customer service Ο δεκάλογος των λαθών
  • Η Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
  • Ανάπτυξη ή απόρριψη; Πότε αξίζει να επενδύεις στους ανθρώπους σου;
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Επικίνδυνα συστατικά στα ποτά – Μήπως τα περιέχει το αγαπημένο σου;
  • Συμβουλές για να γίνεις ακόμα καλύτερος σερβιτόρος.
  • Customer service Ο δεκάλογος των λαθών
  • Η Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.