Food Waste είναι κάθε τρόφιμο που απορρίπτεται ή χάνεται σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από την παραγωγή και την επεξεργασία έως την κατανάλωση.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τρόφιμα που πετιούνται από νοικοκυριά, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ και άλλους παρόχους υπηρεσιών τροφίμων, καθώς και τρόφιμα που σαπίζουν ή αλλοιώνονται πριν καταναλωθούν.
Το Food Waste μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο του συστήματος και είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα με οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Το Food Waste θα το συναντήσουμε να κατηγοριοποιείται σε δύο βασικούς τομείς.
Απόβλητα πριν από την κατανάλωση: Περιλαμβάνει τρόφιμα που χαλάνε ή απορρίπτονται πριν φτάσουν στον καταναλωτή. Παραδείγματα περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν μαζευτεί ή απορρίπτονται λόγω ελαττώματος, τρόφιμα που αλλοιώνονται κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση και πλεονάζοντα τρόφιμα που παράγονται από κατασκευαστές τροφίμων, λιανοπωλητές και εστιατόρια.
Απόβλητα μετά την κατανάλωση: Αναφέρεται σε τρόφιμα που πετιούνται από τους καταναλωτές μετά την αγορά. Περιλαμβάνει υπολείμματα που δεν καταναλώνονται, ληγμένα ή χαλασμένα τρόφιμα που απορρίπτονται και τρόφιμα που πετιούνται από καταστήματα λόγω παρασκευής υπερβολικών ποσοτήτων ή ακατάλληλης αποθήκευσης.
Το Food Waste ή σπατάλη τροφίμων έχει εξελιχθεί σε ένα πιεστικό ζήτημα για αρκετούς λόγους:
Περιβαλλοντικός αντίκτυπος: Όταν τα τρόφιμα σπαταλούνται, όλοι οι πόροι που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη μεταφορά τους επίσης σπαταλούνται, συμπεριλαμβανομένου του νερού, της ενέργειας και των θρεπτικών συστατικών της γης. Επιπλέον, τα απόβλητα τροφίμων που καταλήγουν σε χωματερές συμβάλλουν σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς αποσυντίθενται και παράγουν μεθάνιο.
Οικονομική Ζημιά: Η σπατάλη τροφίμων αντιπροσωπεύει σημαντική οικονομική ζημία τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές. Οδηγεί σε υψηλότερο κόστος παραγωγής, αυξημένο κόστος διάθεσης και απώλεια εσόδων για τους παραγωγούς τροφίμων, τους λιανοπωλητές και τα εστιατόρια. Επιπλέον, οι καταναλωτές που σπαταλούν τρόφιμα ουσιαστικά πετούν τα χρήματα που δαπανώνται για την αγορά αυτών των τροφίμων.
Διατροφική κρίση: Ενώ τα τρόφιμα σπαταλούνται με ανησυχητικούς ρυθμούς σε πολλά μέρη του αναπτυγμένου κόσμου, εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν από πείνα και επισιτιστική κρίση ή ανασφάλεια. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην ανακατεύθυνση των πόρων για να ταΐσουν όσους έχουν ανάγκη και να ανακουφίσει την πείνα.
Ηθικές ανησυχίες: Η ποσότητα φαγητού που σπαταλά παγκοσμίως ο πλανήτης, συχνά θεωρείται ηθικά απαράδεκτη, λαμβάνοντας υπόψη τους πόρους και την εργασία που απαιτούνται για την παραγωγή τροφίμων, καθώς και τις ανισότητες που υπάρχουν στην πρόσβαση σε τρόφιμα σε όλο τον κόσμο.
Τα ξενοδοχεία μπορούν να εφαρμόσουν διάφορες στρατηγικές για την αποτελεσματική καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων:
Σχεδιασμός μενού και έλεγχος μερίδων: Αναπτύξτε μενού με προσεκτική εξέταση των μεγεθών και ποσοτήτων των μερίδων για να ελαχιστοποιήσετε τα υπολείμματα. Το ίδιο και στην περίπτωση του μπουφέ. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ποσότητες ειδών που δεν διατέθηκαν μέσα σε άλλες παρασκευές για εξοικονόμηση. Οι περισσότεροι Chef γνωρίζουν πως να το κάνουν.
Διαχείριση αποθεμάτων: Εφαρμόστε ισχυρά συστήματα παρακολούθησης αποθεμάτων για την ακριβή παρακολούθηση της χρήσης και των ημερομηνιών λήξης των τροφίμων. Αυτό επιτρέπει στο προσωπικό να χρησιμοποιεί τρόφιμα και ποτά, πριν χαλάσουν.
Προγράμματα δωρεών: Προσφέρετε στο προσωπικό σας ή συνεργαστείτε με φιλανθρωπικές οργανώσεις για να δωρίσετε πλεονάζοντα τρόφιμα που είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επόμενη σαιζόν σε περίπτωση εποχιακού ξενοδοχείου. Αυτό όχι μόνο μειώνει τα απόβλητα αλλά υποστηρίζει και την κοινότητα.
Κομποστοποίηση: Καθιερώστε προγράμματα κομποστοποίησης για την ανακύκλωση υπολειμμάτων τροφίμων και οργανικών απορριμμάτων. Το κομπόστ που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους κήπους των ξενοδοχείων.
Εκπαίδευση προσωπικού: Εκπαιδεύστε το προσωπικό σχετικά με τη σημασία της μείωσης της σπατάλης τροφίμων και παρέχετε εκπαίδευση σχετικά με τις σωστές μερίδες, τις τεχνικές αποθήκευσης και τη διαχείριση αποθεμάτων.
Δημιουργική επαναχρησιμοποίηση: Βρείτε καινοτόμους τρόπους για να επαναχρησιμοποιήσετε τα υπολείμματα και τα υπολείμματα τροφίμων. Για παράδειγμα, τα υπολείμματα λαχανικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρασκευάσουν ζωμούς ή σούπες και το μπαγιάτικο ψωμί μπορεί να μετατραπεί σε κρουτόν ή τριμμένη φρυγανιά.
Δέσμευση επισκεπτών: Ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σχετικά με τις προσπάθειες του ξενοδοχείου να ελαχιστοποιήσει τη σπατάλη φαγητού. Ενθαρρύνετε τους να παραγγείλουν μόνο ό,τι μπορούν να καταναλώσουν και να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια.
Λύσεις τεχνολογίας: Χρησιμοποιήστε τεχνολογία όπως έξυπνες συσκευές κουζίνας και λογισμικό διαχείρισης αποθεμάτων για να βελτιστοποιήσετε τις διαδικασίες προετοιμασίας των τροφίμων και να ελαχιστοποιήσετε τα απόβλητα.
Παρακολούθηση και Ανάλυση: Αναλύστε τακτικά δεδομένα για τα απόβλητα τροφίμων για να εντοπίσετε πρότυπα και τομείς προς βελτίωση. Αυτό επιτρέπει στα ξενοδοχεία να αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους ανάλογα και να παρακολουθούν την πρόοδο με την πάροδο του χρόνου.
Εφαρμόζοντας αυτές τις στρατηγικές, τα ξενοδοχεία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη σπατάλη τροφίμων τους, ενώ παράλληλα επωφελούνται από τα αποτελέσματα και συμβάλλουν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Κάθε σπαταλημένη μπουκιά αντιπροσωπεύει όχι μόνο τη σπατάλη πολύτιμων πόρων, αλλά συμβάλλει επίσης στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και επιδεινώνει τα ζητήματα πείνας και επισιτιστικής ανασφάλειας. Ωστόσο, ανάμεσα στις προκλήσεις υπάρχουν ευκαιρίες για αλλαγή. Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης, την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και την υπεράσπιση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, μπορούμε όλοι να παίξουμε ρόλο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Σύμφωνα με τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι,
Ο κόσμος έχει αρκετά για τις ανάγκες όλων, αλλά όχι αρκετά για την απληστία όλων.