Το Croque monsieur μας δείχνει την απλότητα του. Αυτό το διάσημο πιάτο είναι ένα πολύ δημοφιλές μεσημεριανό γεύμα σε καφετέριες και μικρά εστιατόρια κυρίως του Παρισιού.
Πότε και πως δημιουργήθηκε όμως αυτό το εξαιρετικό πιάτο; Όπως σε πολλές ιστορικές συνταγές έτσι και σε αυτήν έχουμε περισσότερες εκδοχές.
Η πρώτη εκδοχή μας μιλάει για ένα τυχαίο γεγονός καθώς Γάλλοι εργάτες είχαν προετοιμάσει να φάνε για μεσημεριανό σάντουιτς. Τα είχαν αποθηκεύσει σε ένα κουτί το οποίο άφησαν κατά λάθος πάνω σε ένα καλοριφέρ. Όταν επέστρεψαν από τη δουλειά τους ανακάλυψαν ότι η ζέστη έλιωσε το τυρί μέσα στο σάντουιτς.
Το Croque monsieur εμφανίστηκε στα μενού των εστιατορίων του Παρισιού το 1910
Μια άλλη εκδοχή που χρονολογείται από το 1901 μας λέει πως το σάντουιτς πήρε το όνομα του από τον Michel Lunarca. Ο Michel Lunarca ήταν ιδιοκτήτης ενός δημοφιλούς μπιστρό στη λεωφόρο των Capucines στο Παρίσι. Το μαγαζί του είχε μεγάλη επιτυχία και οι ανταγωνιστές του για να του κάνουν κακό άρχισαν να διαδίδουν φήμες ότι ήταν κανίβαλος. Μία μέρα ο chef του μπιστρό δεν είχε μπαγκέτες για να φτιάξει σάντουιτς. Σκέφτηκε λοιπόν να χρησιμοποιήσει ψωμί ‘’pain de mie’’. Έτσι λοιπόν το έκοψε σε φέτες, έβαλε ζαμπόν και τυρί ανάμεσα στις φέτες και το έψησε μέχρι να γίνει τραγανό.
Όταν ρωτήθηκε από ένα πελάτη σχετικά με το κρέας του σάντουιτς, εκείνος αστειευόμενος του απάντησε με μια χειρονομία ότι είναι το κρέας αυτού του άντρα, δείχνοντας πιθανότατα κάποιον. Αυτό το αστείο έκανε το σάντουιτς μεγάλη επιτυχία κρατώντας μέχρι και σήμερα το όνομα του.
Στην πορεία των χρόνων δημιουργήθηκε το croque-madame το οποίο είναι ένα croque monsieur με την προσθήκη ενός τηγανιτού αυγού από πάνω. Λέγεται πως αντιπροσωπεύει το καπέλο της γυναίκας και χρονολογείται από το 1960.
Υλικά
◉ 4 φέτες ψωμί του τοστ
◉ 2 φέτες ζαμπόν
◉ 2 φέτες γραβιέρα
◉ 30γρ. βούτυρο
Για την μπεσαμέλ
◉ 30γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
◉ 30γρ. βούτυρο
◉ 300ml γάλα
◉ αλάτι
◉ πιπέρι
◉ μοσχοκάρυδο
Μέθοδος παρασκευής
Ξεκινάμε φτιάχνοντας πρώτα την μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και το τοποθετούμε στη φωτιά να ζεσταθεί.
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι κάνουμε ένα ρου και στη συνέχεια προσθέτουμε το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία λεία κρέμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Σε ένα τηγάνι ψήνουμε τα ψωμάκια του τοστ σε βούτυρο. Μόλις πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα αφαιρούμε από το τηγάνι και προσθέτουμε μία φέτα ζαμπόν και μία φέτα γραβιέρα στα δύο ψωμάκια. Καλύπτουμε με τις άλλες φέτες ψωμιού.
Στη συνέχεια απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ πάνω από τις φέτες ψωμιού. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και τα βάζουμε στο φούρνο στους 160°C μέχρι να γκρατιναριστούν.
Κρασί της επιλογής μας γι αυτή τη συνταγή
Château Baracan – Οινοποιείο οικογένειας Gonfrier
Το Chateau Baracan βρίσκεται στην επαρχία του Capian
Από τις ποικιλίες Merlot (40%), Cabernet Sauvignon (40%), Cabernet Franc (15%) και Petit Verdot (5%), ένα όμορφο ρουμπίνι στην όψη, με μωβ αποχρώσεις. Διαθέτει ευχάριστη μύτη, όπου κυριαρχούν τα φρουτώδη αρώματα, με πρωταγωνιστές τα κεράσια και τα δαμάσκηνα. Πλούσιο και ισορροπημένο στο στόμα, με μεταξένια υφή, ταννίνες στρογγυλές και εκλεπτυσμένες, με όμορφη επίγευση.