Τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου γεννήθηκε το chivito. Η κουζίνα της Ουρουγουάης είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις του κρέατος. Παράγει μερικά από τα καλύτερα ποιότητας βόεια κρέατα στο κόσμο τα οποία χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία παραδοσιακών πιάτων.
Ένα από αυτά τα πιάτα είναι το chivito, ένα υπερβολικά μεγάλο σάντουιτς μπριζόλας.
Το chivito είναι ένα από τα λίγα πιάτα που μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά στην γαστρονομία της Ουρουγουάης. Η ιστορία του είναι σχετικά πρόσφατη και οφείλεται στον Antonio Carbonaro, ιδιοκτήτη του διάσημου εστιατορίου El Mejillón στην Punta del Este.
Τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου του 1944 ένας τουρίστας φτάνει στο εστιατόριο του Carbonaro. Εκείνη η βραδιά ήταν δύσκολη γιατί είχε διακοπή ρεύματος. Ο πελάτης ζητάει να φάει κρέας αίγας (chivo=κατσίκα στα Ισπανικά).
Είχε περάσει από την Κόρδοβα, το είχε δοκιμάσει και του άρεσε πολύ. Το συγκεκριμένο κρέας δεν το είχαν στο εστιατόριο. Παρόλο που δεν σέρβιραν αυτού του είδους το κρέας, ο Carbonaro δεν ήθελε να χάσει τον πελάτη. Έτσι λοιπόν ετοίμασε ένα φρυγανισμένο σάντουιτς με βούτυρο, ζαμπόν και μία λεπτή αλλά μεσαίου μεγέθους ζουμερή μπριζόλα βόειου κρέατος. Το σέρβιρε στον πελάτη λέγοντάς του ότι το πιάτο ονομάστηκε chivito (μικρό κατσίκι).
Η γυναίκα ενθουσιάστηκε από τη γεύση του και έτσι γεννήθηκε και άκμασε το chivito!!! Ο Carbonaro πέθανε το 2004, το chivito του όμως συνεχίζεται με επιτυχία!!!
Το chivito πλέον έχει πολλές παραλλαγές με το πιο απλό του είδους να περιέχει μία λεπτή μπριζόλα βόειου κρέατος ανάμεσα σε δύο βουτυρωμένα ψωμάκια, ζαμπόν, λιωμένο τυρί, ντομάτα και μαγιονέζα.
Η πιο διάσημη εκδοχή του chivito είναι το Canadiense. Λέγεται ότι η δημιουργία του χρονολογείται από το 1951, όταν ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου ήθελε να καλομεταχειριστεί τους καλεσμένους του σε ένα ιδιαίτερο είδος chivito, το οποίο ήταν ήδη δημοφιλές στο Μοντεβιδέο εκείνη την εποχή.
Η καινοτομία ήταν ότι συμπεριέλαβε το καναδικό μπέικον πάνω από τα κλασικά συστατικά και επινόησε τον όρο “Canadian Chivito”. Σήμερα το Canadian chivito περιλαμβάνει πάνω από τα συστατικά του κοινού chivito, μπέικον, αυγό, πιπεριές, κρεμμύδια και ελιές. Σερβίρεται με πατάτες από τη μία πλευρά και Ρώσικη σαλάτα από την άλλη.
Υλικά
◉ 1 μπριζόλα μοσχαρίσια χωρίς κόκαλο
◉ χοντρό αλάτι
◉ 1 στρογγυλό ψωμάκι
◉ 50γρ. σάλτσα αγιολί
◉ 30ml ελαιόλαδο
◉ 1 αυγό
◉ 1 φέτα βραστό ζαμπόν
◉ 2 φέτες μπέικον
◉ 1φέτα τυρί μοτσαρέλα
◉ 2 φύλλα μαρουλιού
◉ 1 φέτα ντομάτα
◉ 1 ψητή πιπεριά
Μέθοδος παρασκευής
▣ Σε ένα τηγάνι ψήνουμε το μπέικον και από τις δύο πλευρές.
▣ Αφαιρούμε το μπέικον από το τηγάνι και προσθέτουμε την μπριζόλα αφού πρώτα την αλατίσουμε με χοντρό αλάτι. Την ψήνουμε για 2 με 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.
▣ Σε ένα άλλο τηγάνι ψήνουμε με ελαιόλαδο το αυγό προσέχοντας τον κρόκο να μείνει ρευστός.
▣ Κόβουμε το ψωμάκι στη μέση, αλείφουμε το κάθε κομμάτι με σάλτσα αγιολί και τα φρυγανίζουμε σε ένα τηγάνι.
▣ Κόβουμε την ψημένη μπριζόλα σε λεπτές φέτες και τοποθετούμε τα κομμάτια πάνω στο ψωμάκι.
▣ Προσθέτουμε από πάνω με τη σειρά μία φέτα ζαμπόν, τυρί, μπέικον, ντομάτα, μαρούλι και ψητή πιπεριά. Καλύπτουμε με το άλλο μισό του ψωμιού και σερβίρουμε.
Κρασί της επιλογής μας γι αυτή τη συνταγή
Finca Agostino – Malbec
Οινοποιείο: Agostino Bros | Αργεντινή
Στο ποτήρι είναι βαθύ πορφυρό. Μύτη με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα, με μαύρα φρούτα όπως βύσσινο, μύρτιλο, μούρο και δαμάσκηνο, να κυριαρχούν. Διακριτικές νύξεις βαρελιού ξεδιπλώνονται με αρώματα βανίλιας, κέδρου, καφέ και πικρής σοκολάτας.
Στο στόμα είναι μέτριου όγκου, με μέτρια, εξισορροπητική οξύτητα και βελούδινες τανίνες. Ζουμερό κεράσι, μύρτιλο και βύσσινο συνοδεύονται από βανίλια, εσπρέσο, κακάο και καραμέλα γάλακτος. Νόστιμη επίγευση που μένει για ώρα στο στόμα…