Το Cebularz Lubelski είναι ένα πλακέ ψωμί με στρογγυλό σχήμα και πάχος περίπου 1,5 εκατοστών. Φτιάχνεται με ζύμη αλευριού υψηλής ποιότητας. Περιέχει διπλάσια ζάχαρη και βούτυρο σε σύγκριση με τη συνηθισμένη ζύμη σιταριού. Το κύριο χαρακτηριστικό του όμως είναι τα κρεμμύδια όπου και του δίνουν ένα εξαιρετικό άρωμα.
Η ιστορία του Cebularz Lubelski
Έχει μία βαθιά ριζωμένη ιστορία στις γαστρονομικές παραδόσεις της Ανατολικής Πολωνίας.
Η προέλευσή του είναι εβραϊκή και μας πάει πίσω στον 19° αιώνα όπου και φτιάχτηκε για πρώτη φορά από Εβραίους της επαρχίας Λούμπλιν και ιδιαίτερα στην παλιά πόλη του Λούμπλιν, στο Kazimierz Dolny και στο Zamość.
Το όνομα “Cebularz” προέρχεται από την πολωνική λέξη “cebula” που σημαίνει κρεμμύδι και μας παραπέμπει στο χαρακτηριστικό συστατικό του το οποίο είναι μία γενναιόδωρη ποσότητα από καραμελωμένα κρεμμύδια.
Τα πρώτα αρχεία δείχνουν ότι οι Εβραίοι αρτοποιοί ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν το Cebularz στην περιοχή, πουλώντας το από τους πάγκους στις πολυσύχναστες αγορές.
Η απλότητα της συνταγής και τα οικονομικά συστατικά του, έκαναν το Cebularz ένα δημοφιλές σνακ τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους Πολωνούς.
Οι αλμυρές του γεύσεις, η τραγανή υφή και η απλότητά του, το έκαναν ένα εύκολο και ικανοποιητικό σνακ, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων της εργατικής τάξης.
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε σημαντικές αλλαγές στην παραγωγή και την κατανάλωση του Cebularz. Ο εκτοπισμός των εβραϊκών κοινοτήτων και η επακόλουθη διαταραχή των παραδοσιακών αρτοποιείων οδήγησαν σε μείωση της δημοτικότητας του ψωμιού.
Ωστόσο, η μεταπολεμική Πολωνία γνώρισε μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη διατήρηση των τοπικών γαστρονομικών παραδόσεων.
Το 2007, το Cebularz Lubelski αναγνωρίστηκε επίσημα ως Παραδοσιακό Προϊόν από το Πολωνικό Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης
Το 2014, ήταν η χρονιά όπου στο Cebularz χορηγήθηκε ο χαρακτηρισμός Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός ο χαρακτηρισμός διασφαλίζει ότι στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της επαρχίας Λούμπλιν, ακολουθώντας τις παραδοσιακές μεθόδους, μπορεί να χαρακτηριστεί ως “Cebularz Lubelski”.
Το Cebularz Lubelski το σερβίρουμε συνήθως ζεστό, συχνά με κρέμα γάλακτος ή τυρί cottage. Μπορούμε επίσης να το απολαύσουμε ως σνακ μόνο του ή ως συνοδευτικό σε σούπες ή μαγειρευτά.
Το αλμυρό του προφίλ συνδυάζεται όμορφα με μια ποικιλία ποτών, όπως μπύρα, βότκα και χυμούς φρούτων. Σε ορισμένες περιοχές, το Cebularz σερβίρεται επίσης με τοπικά τυριά.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 240γρ. νερό χλιαρό
- 7γρ. ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
Για την επικάλυψη
- 4 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- παπαρουνόσπορος
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος παρασκευής
Για τη ζύμη
- Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε το χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά. Αφήνουμε περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να δράσει η μαγιά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μαγιάς και το φυτικό λάδι.
- Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για την επικάλυψη
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε μερίδες και ανοίγουμε επίπεδους κύκλους. Βάζουμε τα ζυμαράκια στο ταψί και απλώνουμε στην επιφάνεια κάθε ζυμαριού τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
- Πασπαλίζουμε από πάνω τους σπόρους παπαρούνας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15 – 20 λεπτά.