Όπως τα περισσότερα cocktails έχουν μια ιστορία πίσω τους, έτσι και το Black Russian έχει τη δική του.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, ο Perle Mesta, ο Αμερικανός πρέσβης στο Λουξεμβούργο, έμενε στο Hotel Metropole στις Βρυξέλλες. Ο μπάρμαν του ξενοδοχείου, Gustave Tops, αποφάσισε να φτιάξει ένα μοναδικό ποτό γι ‘αυτόν, το οποίο ήταν το Black Russian.
Ο Ψυχρός Πόλεμος μόλις είχε ξεκινήσει, οπότε η δημιουργία ενός σκούρου, μυστηριώδους ποτού αναμειγνύοντας τη ρωσική βότκα με την Kahlúa ήταν trend για την εποχή. Το έφτιαξε με δύο μέρη vodka και ένα μέρος Kahlua. Τα τελευταία χρόνια το συναντάμε και σε πιο δυνατές εκδόσεις με αναλογία 3 προς 1
Δεν έχω ιδέα ποιος πρόσθεσε γάλα ή κρέμα στο Black Russian για να το μετατρέψει σε White Russian, αλλά συνέβη στα μέσα της δεκαετίας του 1960 από όσο βρήκα μετά από αρκετό ψάξιμο.
Αυτό το ποτό, έγινε trend το 1998 όταν ο Jeff Bridges, παίζοντας το Dude στην ταινία “The Big Lebowski” ήπιε οκτώ τέτοια, κατά τη διάρκεια της ταινίας. (Βασικά έβαλε εννέα αλλά το ένα έπεσε στο πάτωμα.)
Εχω πλήρη άγνοια για τον δημιουργό του Mudslide, αλλά σίγουρα έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 1974, για να βγει το Baileys Irish Cream, ώστε κάποιος Bartender να αποφασίσει να προσθέσει Bailey’s αντί για κρέμα και να φτιάξει το Mudslide.
Φαντάζομαι ότι ο Gustave Tops δεν φανταζόταν οτι πάνω σε αυτή την απλή συνταγή των δύο συστατικών με τα οποία φτιάχτηκε το Black Russian, θα στηρίζονταν δύο επιπλέον παγκόσμιας φήμης cocktails.
Η συνταγή του Black Russian όπως μας τη δίνει ο ίδιος ο Gustave Tops
◎ 6 cl Vodka, κατά προτίμηση γνήσια Ρώσικη
◎ 3 cl Λικέρ καφέ , κατά προτίμηση Kahlua
Τεχνική ανάμειξης: Ανάδευση
Ποτήρι : Κοκτέιλ ή old-fashioned
Διακόσμηση: Καμία κατά τον Tops
Μέθοδος: Αναδεύστε τη βότκα και το λικέρ καφέ με παγάκια και στραγγίστε σε ένα παγωμένο ποτήρι κοκτέιλ ή προαιρετικά σε ένα old-fashioned ποτήρι γεμάτο με θρυμματισμένο πάγο.