• ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook Twitter LinkedIn
Facebook Twitter Instagram
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Ασύρτικο – Χαρακτηριστικά της ποικιλίας
Ασύρτικο

Ασύρτικο – Χαρακτηριστικά της ποικιλίας

Food & Beverage Marketing TeamBy Food & Beverage Marketing Team ΚΡΑΣΙ

Το Ασύρτικο είναι μια Ελληνική ιθαγενής ποικιλία που ξεκίνησε από το ηφαιστειακό έδαφος του νησιού της Σαντορίνης. Το Ασύρτικο θα το βρούμε ευρέως στο άνυδρο, πλούσιο σε ηφαιστειακή τέφρα, έδαφος της, αλλά και άλλων νησιών του Αιγαίου, όπως η Πάρος.

Θα το βρούμε επίσης και σε άλλες διάσπαρτες περιοχές της Ελλάδας όπως η Χαλκιδική. Το Ασύρτικο το καλλιεργεί το οινοποιείο Jim Barry Wines στο Clare Valley της Νότιας Αυστραλίας. Το συναντάμε επίσης στο Tenbrink Vineyards στην Suisun Valley της Καλιφόρνια και στο Kefi Winery.  Καλλιέργεια του υπάρχει και στο Monroe της Βόρειας Καρολίνας από μια ελληνική οικογένεια πρώτης γενιάς. Τα μοσχεύματα Ασύρτικου εισήχθησαν στις ΗΠΑ το 1948 από τον Harold Olmo, κτηνοτρόφο σταφυλιών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Στη Σαντορίνη υπάρχουν πολλοί παλιοί αμπελώνες που έχουν δείξει αντοχή στη φυλλοξήρα. Είναι το μόνο ευρωπαϊκό αμπέλι που είναι ανθεκτικό στην ασθένεια αυτή. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν αν αυτό έχει να κάνει με την ηφαιστειακή τέφρα και όχι με το ίδιο το αμπέλι.

Η ιστορία του

Βραβευμένο από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων εξαγόταν ευρέως κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Το Ασύρτικο της Σαντορίνης είναι φημισμένο για τις λαμπερές ανταύγειες του, την οξύτητα και τον κομψό, ορυκτό χαρακτήρα του. Αυτές οι αρετές του δίνουν ευρεία μοντέρνα απήχηση μεταξύ των σομελιέ κατατάσσοντας το στα εκλεπτυσμένα λευκά. Οι σεφ επαινούν την ικανότητά του στο wine pairing. Κατέχει μια ικανότητα ταιριάσματος που μοιάζει με αυτή που βρίσκει κανείς στο Chablis. Δεν είναι περίεργο που αυτό το κρασί το θεωρούν ως τη ναυαρχίδα της Ελλάδας στη διεθνή αγορά.

Περιοχές που ευδοκιμεί το Ασύρτικο

Παρόλο που ξεκίνησε του από το έδαφος της Σαντορίνης, επεκτάθηκε σταδιακά σε πολλά μέρη της Ελλάδας και αυτή τη στιγμή το βρίσκουμε στις Κυκλάδες, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα (Αττική, Βοιωτία), Θεσσαλία (Τύρναβος) αλλά και στη Μακεδονία (Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική) καθώς και σποραδικά σε μικρές εκτάσεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

✅ Διαβάστε επίσης το άρθρο: 10 Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που πρέπει να γνωρίζεις

Τι γεύση έχει;

Το Ασύρτικο δίνει συνήθως κρασιά με υφάλμυρη γεύση, αρκετά υψηλή οξύτητα, με ένα μέτριο προς γεμάτο σώμα και λεμονοπράσινο χρώμα χωρίς τεράστιες αντιθέσεις. Τα κρασιά από τη Σαντορίνη έχουν σχετικά μεγαλύτερη συμπύκνωση, πιο υψηλή οξύτητα και χαρακτηριστικά αρώματα από νωτισμένη πέτρα, άρωμα μπαρουτιού αλλά και μια αίσθηση θαλασσινής αύρας και βρύων. Συνήθως βγάζει αρώματα ξινόπικρων εσπεριδοειδών όπως λεμόνι και γκρέιπφρουτ αλλά και νότες ροδάκινου και ανανά.

Πως να συνδυάσετε το Ασύρτικο;

Το Ασύρτικο ως ένα κρασί που το λούζει ο αέρας της θάλασσας είναι ευνόητο οτι θα ταιριάξει απόλυτα με τα περισσότερα προϊόντα της. Πιο συγκεκριμένα ταιριάζει πολύ καλά με μικρά ψάρια και θαλασσινά, πιάτα με πράσινα λαχανικά, χοιρινό με πράσο και σέλινο, φέτα και αλμυρά τυριά, το ίδιο και με τα αντίστοιχα τυριά και σαγανάκι, αρνάκι ή  κατσικάκι στο φούρνο αφού η λιπαρότητα των πιάτων αυτών ισορροπούν  με τη δροσιστική οξύτητα του Ασύρτικου.

Στα επιδόρπια μπορούμε να πούμε οτι ταιριάζει με πορτοκαλόπιτα, κιουνεφέ, σοκολατόπιτα, σουφλέ σοκολάτας γάλακτος με αλμυρή καραμέλα, γαλακτομπούρεκο, μπακλαβά και άλλα πολλά.

Το Ασύρτικο θα αρέσει σε άτομα που αναζητούν λευκά κρασιά με αντισυμβατικό, έντονο στυλ. Προσφέρει εντυπώσεις που ξεφεύγουν πολύ από το μέσο, ξηρό λευκό κρασί, ενώ είναι πολύ φιλικό με το φαγητό, ιδίως με το ψητό ψάρι και τα θαλασσινά. Πρόκειται για μια ποικιλία με εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης. Όλα τα Ασύρτικα, τόσο τα δεξαμενής, όσο και αυτά που ωριμάζουν σε βαρέλι, παλαιώνουν ασφαλώς για πέντε ή ακόμα και δέκα χρόνια, μερικές φορές πολύ περισσότερο, αναπτύσσοντας αρώματα και γεύσεις ώριμων φρούτων, μελιού, και έντονη ορυκτότητα. Τα γλυκά Ασύρτικα είναι απλώς… αιώνια, αφού, ο χρόνος όχι μόνο δεν τα κουράζει, αλλά τα βελτιώνει.

Image by azerbaijan_stockers on Freepik

 

Ασύρτικο επιλογές

Τα δοκιμάσαμε και μας άρεσαν!
Χατζηδάκη Βιολογικό Κρασί Familia Ασύρτικο Λευκό Ξηρό Σαντορίνης

Βιολογικό Familia Ασύρτικο Σαντορίνης

Οινοποιείο Χατζηδάκη

Κτήμα Σιγάλα Κρασί Ασύρτικο Λευκό Ξηρό Σαντορίνης

Ασύρτικο Σαντορίνη

Κτήμα Σιγάλα

Κτήμα Αργυρού Κρασί Monsignori Ασύρτικο Λευκό Ξηρό Σαντορίνης Cuvee

Monsignori Ασύρτικο Σαντορίνης Cuvee

Κτήμα Αργυρού

Gaia Wines Wild Ferment Ασύρτικο Λευκό Ξηρό Σαντορίνης

Wild Ferment Ασύρτικο Σαντορίνης

Gaia Wines

Γευσιγνωσία Οινολογία Ποικιλίες Κρασιού
Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleFood & Beverage Management σπουδές
Next Article Angostura – Το ιδιότυπο branding που την ξεχώρισε
Food & Beverage Marketing Team

Η ομάδα μάρκετινγκ του Food and Beverage περιλαμβάνει ανθρώπους που δημιουργούν περιεχόμενο με στόχευση ή χωρίς. Από την απλή παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών που απλά χαίρουν της εκτίμησης του μέσου, έως στοχευμένη προβολή κατά παραγγελία. Οι στοχευμένες προβολές θα φέρουν πάντα την ένδειξη "Sponsored Post" ώστε να είναι πάντα διαφανής η πρόθεση στήριξης ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, κατά παραγγελία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

By Food & Beverage Marketing Team

Gewürztraminer – Χαρακτηριστικά της ποικιλίας

By Vassilios Canellos

Καταστροφικοί συνδυασμοί κρασιού και φαγητού

By Vassilios Canellos

Σαμπάνια, ένα ποτό συνώνυμο του κύρους και της γιορτής

By Hellenic Hotels Team

Ναυάγιο Περιστέρας – Το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο

By Hellenic Hotels Team

Το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα

By Hellenic Hotels Team

Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που απειλούνται με εξαφάνιση

By Hellenic Hotels Team

Οι Γάλλοι παραγγέλνουν κρασιά από Ελληνική υποθαλάσσια κάβα

By Vassilios Canellos

Wine pairing – Προσθέτει αξία σε ένα γεύμα ή το περιορίζει;

By Panagiotis Stathoulis

Οίνος με πίστη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
  • Παράπονα πελατών 5 χρήσιμες πρακτικές
  • Πρότυπες συνταγές – Τι είναι;
  • Vintage Vacation – Η νέα τάση που ανεβαίνει
  • Restaurant Captain Job Description

Newsletter

Όλα τα άρθρα στα εισερχόμενα σας.

Ευχαριστούμε πολύ!

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο από εσάς. Εμείς ρυθμίζουμε όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν έρθει αμέσως email επιβεβαίωσης εγγραφής, ελέγξτε το spam folder. 

.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Θέλεις να αλλάξεις αλλά τα παρατάς;
  • Παράπονα πελατών 5 χρήσιμες πρακτικές
  • Πρότυπες συνταγές – Τι είναι;
  • Vintage Vacation – Η νέα τάση που ανεβαίνει
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2023 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.