Το Ασύρτικο είναι μια Ελληνική ιθαγενής ποικιλία που ξεκίνησε από το ηφαιστειακό έδαφος του νησιού της Σαντορίνης. Το Ασύρτικο θα το βρούμε ευρέως στο άνυδρο, πλούσιο σε ηφαιστειακή τέφρα, έδαφος της, αλλά και άλλων νησιών του Αιγαίου, όπως η Πάρος.
Θα το βρούμε επίσης και σε άλλες διάσπαρτες περιοχές της Ελλάδας όπως η Χαλκιδική. Το Ασύρτικο το καλλιεργεί το οινοποιείο Jim Barry Wines στο Clare Valley της Νότιας Αυστραλίας. Το συναντάμε επίσης στο Tenbrink Vineyards στην Suisun Valley της Καλιφόρνια και στο Kefi Winery. Καλλιέργεια του υπάρχει και στο Monroe της Βόρειας Καρολίνας από μια ελληνική οικογένεια πρώτης γενιάς. Τα μοσχεύματα Ασύρτικου εισήχθησαν στις ΗΠΑ το 1948 από τον Harold Olmo, κτηνοτρόφο σταφυλιών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Στη Σαντορίνη υπάρχουν πολλοί παλιοί αμπελώνες που έχουν δείξει αντοχή στη φυλλοξήρα. Είναι το μόνο ευρωπαϊκό αμπέλι που είναι ανθεκτικό στην ασθένεια αυτή. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν αν αυτό έχει να κάνει με την ηφαιστειακή τέφρα και όχι με το ίδιο το αμπέλι.
Η ιστορία του
Βραβευμένο από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων εξαγόταν ευρέως κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Το Ασύρτικο της Σαντορίνης είναι φημισμένο για τις λαμπερές ανταύγειες του, την οξύτητα και τον κομψό, ορυκτό χαρακτήρα του. Αυτές οι αρετές του δίνουν ευρεία μοντέρνα απήχηση μεταξύ των σομελιέ κατατάσσοντας το στα εκλεπτυσμένα λευκά. Οι σεφ επαινούν την ικανότητά του στο wine pairing. Κατέχει μια ικανότητα ταιριάσματος που μοιάζει με αυτή που βρίσκει κανείς στο Chablis. Δεν είναι περίεργο που αυτό το κρασί το θεωρούν ως τη ναυαρχίδα της Ελλάδας στη διεθνή αγορά.
Περιοχές που ευδοκιμεί το Ασύρτικο
Παρόλο που ξεκίνησε του από το έδαφος της Σαντορίνης, επεκτάθηκε σταδιακά σε πολλά μέρη της Ελλάδας και αυτή τη στιγμή το βρίσκουμε στις Κυκλάδες, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα (Αττική, Βοιωτία), Θεσσαλία (Τύρναβος) αλλά και στη Μακεδονία (Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική) καθώς και σποραδικά σε μικρές εκτάσεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Τι γεύση έχει;
Το Ασύρτικο δίνει συνήθως κρασιά με υφάλμυρη γεύση, αρκετά υψηλή οξύτητα, με ένα μέτριο προς γεμάτο σώμα και λεμονοπράσινο χρώμα χωρίς τεράστιες αντιθέσεις. Τα κρασιά από τη Σαντορίνη έχουν σχετικά μεγαλύτερη συμπύκνωση, πιο υψηλή οξύτητα και χαρακτηριστικά αρώματα από νωτισμένη πέτρα, άρωμα μπαρουτιού αλλά και μια αίσθηση θαλασσινής αύρας και βρύων. Συνήθως βγάζει αρώματα ξινόπικρων εσπεριδοειδών όπως λεμόνι και γκρέιπφρουτ αλλά και νότες ροδάκινου και ανανά.
Πως να συνδυάσετε το Ασύρτικο;
Το Ασύρτικο ως ένα κρασί που το λούζει ο αέρας της θάλασσας είναι ευνόητο οτι θα ταιριάξει απόλυτα με τα περισσότερα προϊόντα της. Πιο συγκεκριμένα ταιριάζει πολύ καλά με μικρά ψάρια και θαλασσινά, πιάτα με πράσινα λαχανικά, χοιρινό με πράσο και σέλινο, φέτα και αλμυρά τυριά, το ίδιο και με τα αντίστοιχα τυριά και σαγανάκι, αρνάκι ή κατσικάκι στο φούρνο αφού η λιπαρότητα των πιάτων αυτών ισορροπούν με τη δροσιστική οξύτητα του Ασύρτικου.
Στα επιδόρπια μπορούμε να πούμε οτι ταιριάζει με πορτοκαλόπιτα, κιουνεφέ, σοκολατόπιτα, σουφλέ σοκολάτας γάλακτος με αλμυρή καραμέλα, γαλακτομπούρεκο, μπακλαβά και άλλα πολλά.
Το Ασύρτικο θα αρέσει σε άτομα που αναζητούν λευκά κρασιά με αντισυμβατικό, έντονο στυλ. Προσφέρει εντυπώσεις που ξεφεύγουν πολύ από το μέσο, ξηρό λευκό κρασί, ενώ είναι πολύ φιλικό με το φαγητό, ιδίως με το ψητό ψάρι και τα θαλασσινά. Πρόκειται για μια ποικιλία με εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης. Όλα τα Ασύρτικα, τόσο τα δεξαμενής, όσο και αυτά που ωριμάζουν σε βαρέλι, παλαιώνουν ασφαλώς για πέντε ή ακόμα και δέκα χρόνια, μερικές φορές πολύ περισσότερο, αναπτύσσοντας αρώματα και γεύσεις ώριμων φρούτων, μελιού, και έντονη ορυκτότητα. Τα γλυκά Ασύρτικα είναι απλώς… αιώνια, αφού, ο χρόνος όχι μόνο δεν τα κουράζει, αλλά τα βελτιώνει.
Image by azerbaijan_stockers on Freepik
Ασύρτικο επιλογές
Τα δοκιμάσαμε και μας άρεσαν!
Βιολογικό Familia Ασύρτικο Σαντορίνης
Οινοποιείο Χατζηδάκη
Ασύρτικο Σαντορίνη
Κτήμα Σιγάλα
Monsignori Ασύρτικο Σαντορίνης Cuvee
Κτήμα Αργυρού
Wild Ferment Ασύρτικο Σαντορίνης
Gaia Wines