Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Wine pairing – Τέχνη ή περιορισμός
Wine pairing

Wine pairing – Τέχνη ή περιορισμός

Vassilios CanellosBy Vassilios Canellos WINE PAIRING ΚΡΑΣΙ 4 Mins Read

Στον χώρο της επαγγελματικής εστίασης, το wine pairing συχνά παρουσιάζεται ως ένα σύνολο αυστηρών κανόνων. Ωστόσο, όσοι δουλεύουμε καθημερινά με το κρασί γνωρίζουμε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ευέλικτη. Ο πελάτης μπορεί να απολαύσει σχεδόν όποιο κρασί θέλει με όποιο πιάτο θέλει και πολλές φορές αυτή η επιλογή μπορεί να μην είναι απόλυτα ορθή, αλλά θα πρέπει να είναι σεβαστή, ακριβώς επειδή αντικατοπτρίζει την επιλογή του.

Παρόλα αυτά, το wine pairing παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο. Είναι μια τεχνική που βοηθά να συνδυάζονται οι ιδιότητες ενός κρασιού με τα χαρακτηριστικά ενός πιάτου, ώστε να επιτυγχάνεται μια πιο ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία.

Για τους επαγγελματίες, δεν είναι απλώς “ποιό κρασί ταιριάζει με τι”, αλλά μια διαδικασία κατανόησης των συναισθημάτων, της περίστασης και της συνολικής εμπειρίας που αναζητά ο πελάτης.

Η σημασία της περίστασης στο pairing

Όταν ένας πελάτης ζητά πρόταση κρασιού, η πρώτη ερώτηση δεν αφορά πάντα το φαγητό. Συχνά, αυτό που καθορίζει την επιλογή είναι το πλαίσιο του γεύματος:

  • Τρώει με έναν παλιό φίλο;
  • Έχει επαγγελματικό δείπνο;
  • Είναι οικογενειακή έξοδος;
  • Βρίσκεται σε μια στιγμή χαλάρωσης;
  • Κάνει κάποια πρόταση;

Κάθε σενάριο δημιουργεί διαφορετικό “vibe”, επηρεάζοντας το πόσο τολμηρή, ασφαλής ή ευέλικτη πρέπει να είναι η πρόταση του επαγγελματία. Το κρασί δεν λειτουργεί αποκομμένο από την εμπειρία, τη διαμορφώνει.

Wine Pairing: Μια υποκειμενική αλλά διδάξιμη τέχνη

Αν και δεν πρόκειται για επιστήμη απόλυτης ακριβείας αλλά περιλαμβάνει μεγάλο ποσοστό υποκειμενικής θεώρησης των πραγμάτων, το wine pairing βασίζεται στη βαθιά κατανόηση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε:

  • γεύση,
  • υφή,
  • αρώματα,
  • δομή,
  • προτιμήσεις του πελάτη
  • στον οικονομικό του προϋπολογισμό.
Μπορεί να σας αρέσει:  Οι καυτές πέτρες των νομάδων δημιούργησαν το khorkhog

Ο ρόλος του επαγγελματία είναι να συνδυάσει όλες αυτές τις παραμέτρους και να δημιουργήσει μια πρόταση που να “στέκει” τόσο τεχνικά όσο και εμπειρικά.

Βασικές κατευθύνσεις για επαγγελματικό Wine Pairing

1. Γήινες γεύσεις & ελαφριά κόκκινα
Μανιτάρια, τρούφα και γήινες συνταγές δένουν ιδανικά με Pinot Noir και άλλα κόκκινα με κομψότητα και βάθος.

2. Πλούσια ψάρια & λιπαρά θαλασσινά
Πιάτα όπως ο σολομός ή θαλασσινά σε βουτυράτες σάλτσες αναδεικνύονται με Chardonnay.
Για μεγαλύτερη ευελιξία: Sauvignon Blanc.

3. Ξηρά αφρώδη & αλμυρά τρόφιμα
Η υποψία γλυκύτητας στα περισσότερα dry sparkling τα κάνει εξαιρετικά με αλμυρά και τηγανητά.

4. Έντονες τανίνες & κόκκινο κρέας
Cabernet Sauvignon και Bordeaux blends συμπληρώνουν τέλεια μπριζόλες, παϊδάκια και πιάτα με ισχυρή πρωτεΐνη. Οι τανίνες καθαρίζουν τον ουρανίσκο και ενισχύουν τη λιπαρότητα του κρέατος.

5. Εσπεριδοειδή & φρέσκες οξύτητες
Χτένια, ceviche, σαλάτες με κρεμμύδι συνδυάζονται άψογα με Sauvignon Blanc.

6. Τυριά & η ευελιξία του ροζέ
Κάθε τυρί έχει το ιδανικό του pairing, αλλά ένα ξηρό ροζέ αποτελεί πάντα ασφαλή, ισορροπημένη επιλογή.

7. Ελαφριά θαλασσινά & διακριτικά λευκά
Pinot Grigio, Chablis και άλλα λεπτεπίλεπτα λευκά συνοδεύουν ιδανικά finger foods και ήπια πιάτα θαλασσινών.

8. BBQ, καρυκεύματα & τολμηρά κόκκινα
Έντονες σάλτσες και μπαχαρικά ζητούν Malbec, Shiraz και Côtes-du-Rhône — ειδικά όταν η σάλτσα έχει γλυκό ή μέτρια καυτερό χαρακτήρα.

9. Φρουτένια επιδόρπια & γλυκά αφρώδη
Moscato d’Asti, Demi-Sec Champagne και Asti Spumante υποστηρίζουν άριστα επιδόρπια με φρούτα.

10. Πιάτα με πολλά καρυκεύματα
Syrah, Cabernet Franc και Ξινόμαυρο ταιριάζουν εξαιρετικά με πιάτα υψηλής έντασης μπαχαρικών.

11. Ασιατική & ινδική κουζίνα
Η φυσική γλυκύτητα των Riesling και Gewürztraminer εξισορροπεί την πικάντικη θερμότητα, ενώ παραμένουν ιδανικά και για την αλσατική κουζίνα.

Μπορεί να σας αρέσει:  Πως το φως επηρεάζει το κρασί μέσα στο κελάρι;

12. Ροζέ αφρώδη & comfort main dishes
Από κοτόπουλο σνίτσελ μέχρι κρεμώδες ριζότο και ακόμη και τηγανητές πατάτες, τα αφρώδη ροζέ προσφέρουν βάθος και ευελιξία.

Πέρα από το wine pairing: 

Για τους επαγγελματίες του χώρου, η επιλογή κρασιού δεν είναι μια απλή άσκηση τεχνικής αντιστοίχισης. Στη σύγχρονη εστιατοριακή τέχνη, το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας φιλοξενίας και όχι απλώς μια συνοδευτική πρόταση. Στην πράξη, οι αποφάσεις μας ως sommeliers ή F&B managers δεν καθοδηγούνται μόνο από τα γευστικά χαρακτηριστικά ενός πιάτου, αλλά από τον άνθρωπο που κάθεται απέναντι μας.

Ο πελάτης δεν παραγγέλνει απλώς κρασί· επιλέγει τον τρόπο που θέλει να νιώσει κατά τη διάρκεια του γεύματος. Η διάθεση, ο τόνος της συντροφιάς, η περίσταση, το περιβάλλον και οι προσδοκίες του καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό ποιο κρασί θα απογειώσει την εμπειρία. Έτσι, η δουλειά του επαγγελματία είναι να “διαβάσει” όχι μόνο τη γεύση, αλλά και την ιδιαιτερότητα της στιγμής.

Ένα κρασί μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και οικειότητα, αλλά μπορεί και να λειτουργήσει ως στοιχείο έκπληξης, πολυτέλειας ή ακόμη και συναισθηματικής μνήμης. Μπορεί να γίνει εργαλείο σύνδεσης ανάμεσα στα άτομα που μοιράζονται το τραπέζι, ή να τονίσει το ύφος μιας σημαντικής στιγμής. Σε μια ιδανική wine pairing εμπειρία, το κρασί δεν πλαισιώνει απλώς το φαγητό αλλά συμμετέχει πλήρως στη συνολική εμπειρία.

Η αξία της σωστής επιλογής του κρασιού φαίνεται στη δυνατότητά της να μεταμορφώνει την ατμόσφαιρα. Να κάνει το δείπνο πιο ανάλαφρο, πιο επίσημο, πιο ευχάριστο, πιο αξέχαστο. Το κρασί γίνεται μέρος της ιστορίας που αφηγείται το ίδιο το τραπέζι. Ένας διακριτικός αλλά καθοριστικός αφηγητής που αναδεικνύει όχι μόνο τα πιάτα, αλλά και τη στιγμή την ίδια.

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleCustomer service Ο δεκάλογος των λαθών
Next Article Συμβουλές για να γίνεις ακόμα καλύτερος σερβιτόρος.
Vassilios Canellos
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • LinkedIn

Ο Βασίλειος Κανέλλος είναι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου. Έχει παρακολουθήσει το "Psychology Of Leadership" μέσω του eCornell - Cornell University. Διαθέτει ακαδημαϊκό τίτλο στο Food & Beverage Management αλλά και στον τομέα του Restaurant & Bar Marketing. Είναι Director of Food & Beverage και διαθέτει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση και εκπαίδευση επαγγελματικών ομάδων, στη διασφάλιση προτύπων διαδικασιών εξυπηρέτησης πελατών και ασφαλείας τροφίμων HACCP & ISO. Έχει συμμετάσχει στην ομάδα εισηγητών του Diploma in Food & Beverage Management του IST College. Έχει εργασθεί και συνεχίζει να εργάζεται σε μεγάλες Ξενοδοχειακές μονάδες. 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

3 Mins Read

Pasta alla pescatora, ένα κλασικό ιταλικό πιάτο θαλασσινών

8 Mins Read

Ελληνικά επιδόρπια κρασιά που οφείλετε να δοκιμάσετε

3 Mins Read

Ζουμερό πεντανόστιμο burger που δένει το παλιό με το καινούργιο

3 Mins Read

Wine Pairing με λευκό κρασί

3 Mins Read

Ερυθρή Οινοποίηση

3 Mins Read

Λευκή οινοποίηση

20 Mins Read

10 Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που πρέπει να γνωρίζεις

6 Mins Read

Τι να μην κάνεις στην κάρτα των κρασιών

4 Mins Read

Τεχνικές πωλήσεων κρασιού για σερβιτόρους

Εγγραφή στο Newsletter

Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

Τέλεια...

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Feraspis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Λάθη των σερβιτόρων, τα 11 πιο συνηθισμένα από αυτά.
  • Επικίνδυνα συστατικά στα ποτά – Μήπως τα περιέχει το αγαπημένο σου;
  • Συμβουλές για να γίνεις ακόμα καλύτερος σερβιτόρος.
  • Wine pairing – Τέχνη ή περιορισμός
  • Customer service Ο δεκάλογος των λαθών
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Λάθη των σερβιτόρων, τα 11 πιο συνηθισμένα από αυτά.
  • Επικίνδυνα συστατικά στα ποτά – Μήπως τα περιέχει το αγαπημένο σου;
  • Συμβουλές για να γίνεις ακόμα καλύτερος σερβιτόρος.
  • Wine pairing – Τέχνη ή περιορισμός
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.