Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Επικίνδυνα συστατικά στα ποτά – Μήπως τα περιέχει το αγαπημένο σου;
dangerous drinks

Επικίνδυνα συστατικά στα ποτά – Μήπως τα περιέχει το αγαπημένο σου;

Eva MakriBy Eva Makri FEATURED HACCP ΜΠΑΡ 3 Mins Read

Επικίνδυνα συστατικά στα ποτά, γνωρίζεις άραγε αν τα περιέχει το αγαπημένο σου; Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι πίσω από ένα φαινομενικά αθώο ποτό μπορεί να κρύβεται ένας μικρός… μικροβιακός εφιάλτης. Πάγος, φρούτα, γαρνιτούρες, ακόμη και το γάλα, όλα μπορούν να αποτελέσουν πηγές μόλυνσης αν δεν τηρηθούν οι βασικοί κανόνες υγιεινής.

Δες ποια συστατικά χρειάζονται προσοχή και πώς να προστατευτείς.

✅ Πάγος – Ο «παγωμένος» φορέας μικροβίων

Ο πάγος είναι ίσως από τα πιο επικίνδυνα συστατικά σε ένα ποτό. Αν φτιαχτεί από μολυσμένο νερό ή αν παραμένει για ώρες σε παγομηχανές που δεν καθαρίζονται συχνά, μπορεί να γίνει πηγή επικίνδυνων παθογόνων.

Έρευνες δείχνουν πως έως και 67% των δειγμάτων πάγου σε εστιατόρια περιείχαν μικροβιακό φορτίο.

⭐Tip: Αν ο πάγος έχει περίεργη οσμή ή θολή εμφάνιση, απόφυγέ τον. Προτίμησε εμφιαλωμένα ή σφραγισμένα ποτά χωρίς πάγο όταν ταξιδεύεις.

Η μελέτη «Enteric bacteria of food ice and their survival in alcoholic beverages and soft drinks» βρήκε ότι κύβοι πάγου από μπαρ και καταστήματα εμφάνιζαν Enterobacteriaceae και άλλους εντερικούς μικροοργανισμούς και ότι κάποιοι από αυτούς επέζησαν όταν ο πάγος διαλύθηκε σε ποτά.

✅ Γαρνιτούρες ποτών – Ο «κρυφός» μεταφορέας βακτηρίων

Φέτες λεμονιού ή λάιμ δίνουν άρωμα και φρεσκάδα, αλλά και… βακτήρια. Όταν δεν πλένονται σωστά ή αγγίζονται με γυμνά χέρια, μπορούν να μολυνθούν με E. coli ή Salmonella.

Πείραμα Καναδών επιστημόνων: το 100% των βρεγμένων φετών λεμονιού που άγγιξε μπάρμαν με μολυσμένα χέρια, βρέθηκαν θετικές σε E. coli.
Tip: Απόφυγε τις φέτες φρούτων που βρίσκονται εκτεθειμένες πάνω στο μπαρ ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Μπορεί να σας αρέσει:  Μια Margarita και πολλοί μνηστήρες να τη διεκδικούν

✅ Φρούτα & λαχανικά – Όχι πάντα τόσο «φρέσκα» όσο φαίνονται

Smoothies και cocktails με φρέσκα φρούτα μπορεί να φαίνονται υγιεινά, αλλά αν δεν πλυθούν σωστά ή αν κοπούν σε βρώμικες επιφάνειες, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Προσοχή στα φρούτα χαμηλής οξύτητας, όπως πεπόνι, μπανάνα και μούρα, γιατί ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων.

⭐Tip: Προτίμησε ποτά που παρασκευάζονται επί τόπου, μπροστά σου, με φρούτα πλυμένα και φρεσκοκομμένα.

✅ Γάλα – Ο «ευαίσθητος» παράγοντας

Το γάλα στα milkshakes ή στα cocktails τύπου White Russian πρέπει να είναι πάντα φρέσκο και ψυγμένο.
Μόλις περάσουν 2 ώρες εκτός ψυγείου, τα βακτήρια αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται.

⭐Tip: Αν δεις τον μπάρμαν να αφήνει το γάλα έξω από το ψυγείο για πολλή ώρα, προτίμησε άλλο ποτό. Ειδικά το καλοκαίρι!

✅ Μύθος: “Το αλκοόλ σκοτώνει τα μικρόβια”

Πολλοί πιστεύουν ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ «καθαρίζει» τα παθογόνα, όμως αυτό δεν ισχύει.
Έρευνα έδειξε ότι τα βακτήρια που υπήρχαν σε πάγο επιβίωσαν ακόμα και μέσα σε ποτά 40-45% αλκοόλ.

⭐Tip: Μην θεωρείς ότι ένα δυνατό ποτό είναι πιο ασφαλές. Η καθαριότητα είναι αυτή που μετράει — όχι το ποσοστό αλκοόλ.

Analysis of Global Microbial Safety Incidents in Frozen Beverages from 2015 to 2024 – ανάλυση διεθνών περιστατικών μικροβιακής μη συμμόρφωσης σε παγωμένα ποτά ή προϊόντα πάγου έδειξε οτι τα μη συμμορφούμενα δείγματα ήταν το ~67.7% των περιστατικών.

επικινδυνα συστατικά

Πώς να προστατευθείς

  • Ζήτησε πάγο μόνο αν είσαι σίγουρος για την καθαριότητα του χώρου.
  • Προτίμησε ποτά χωρίς γαρνιτούρες ή με σφραγισμένα υλικά.
  • Αν φτιάχνεις ποτά στο σπίτι, χρησιμοποίησε φίλτρο νερού και καθάριζε συχνά την παγομηχανή.
  • Μην επαναχρησιμοποιείς φρούτα ή γάλα από προηγούμενη μέρα.
  • Και φυσικά: αν έχεις αμφιβολία, πέταξέ το!
Μπορεί να σας αρέσει:  ISO 22000 τι είναι και πως το αποκτά μια επιχείρηση;

Συμπέρασμα

Ένα ποτό μπορεί να είναι απολαυστικό και ασφαλές, αρκεί να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής.
Η καθαριότητα, ο σωστός χειρισμός των υλικών και λίγη προσοχή αρκούν για να απολαύσουμε κάθε γουλιά χωρίς ρίσκο.

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleΣυμβουλές για να γίνεις ακόμα καλύτερος σερβιτόρος.
Next Article Λάθη των σερβιτόρων, τα 11 πιο συνηθισμένα από αυτά.
Eva Makri
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • LinkedIn

H Εύα Μακρή είναι καταξιωμένο στέλεχος του Τουρισμού σε μεγάλη Ξενοδοχειακή αλυσίδα του εξωτερικού. Έχει σπουδές, International Tourism Management από το Glasgow Caledonian University. Εχει πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στον χώρο της Εστίασης αλλά και μεγάλη πείρα ευρύτερα στο κομμάτι του Food & Beverage.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

7 Mins Read

Λάθη των σερβιτόρων, τα 11 πιο συνηθισμένα από αυτά.

4 Mins Read

Ανάπτυξη ή απόρριψη; Πότε αξίζει να επενδύεις στους ανθρώπους σου;

3 Mins Read

Αυτοηγεσία, η μεγαλύτερη πρόκληση της ηγεσίας

6 Mins Read

Repeaters – Η σκιώδης πλευρά της πιστότητας

6 Mins Read

Value for Money στη φιλοξενία

5 Mins Read

Ρόλοι με νόημα. Πρόσληψη με γλώσσα. Βάρδια με μάθηση.

3 Mins Read

Halal Διατροφή στη Φιλοξενία

7 Mins Read

Δες όλα τα KPI για τα Food & Beverage τμήματα

4 Mins Read

Μικροτουρισμός, μια νέα τάση ταξιδιωτικής εμπειρίας

Εγγραφή στο Newsletter

Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

Τέλεια...

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Feraspis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Λάθη των σερβιτόρων, τα 11 πιο συνηθισμένα από αυτά.
  • Επικίνδυνα συστατικά στα ποτά – Μήπως τα περιέχει το αγαπημένο σου;
  • Συμβουλές για να γίνεις ακόμα καλύτερος σερβιτόρος.
  • Wine pairing – Τέχνη ή περιορισμός
  • Customer service Ο δεκάλογος των λαθών
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Λάθη των σερβιτόρων, τα 11 πιο συνηθισμένα από αυτά.
  • Επικίνδυνα συστατικά στα ποτά – Μήπως τα περιέχει το αγαπημένο σου;
  • Συμβουλές για να γίνεις ακόμα καλύτερος σερβιτόρος.
  • Wine pairing – Τέχνη ή περιορισμός
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.