Ποια μπορεί να είναι τα 10 καλύτερα τυριά στον κόσμο; Το να απαντήσει κανείς σε αυτή την ερώτηση περί των «καλύτερων» τυριών μπορεί να είναι αρκετά υποκειμενικό και να εξαρτάται από τις προσωπικές γευστικές προτιμήσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά τυριά που είναι ευρέως γνωστά για την ποιότητα, τη γεύση και την πολιτιστική τους σημασία. Λίγο πολύ η πρώτη δεκάδα αλλάζει από χρονιά σε χρονιά στις πιο κάτω θέσεις, αλλά αρκετά από αυτά μένουν ίδια. Πρόσφατα μάλιστα μπήκε και η γραβιέρα Νάξου στο πάνθεον του βάθρου για τα 10 καλύτερα τυριά στον κόσμο .
Εδώ είναι τα 10 καλύτερα τυριά από όλο τον κόσμο:
🇮🇹 Parmigiano Reggiano
PARMA, MODENA, REGGIO EMILIA, BOLOGNA, MANTUA – ITALY
Το Parmigiano Reggiano που θεωρείται ένα από τα κορυφαία τυριά παγκοσμίως, παρασκευάζεται με ωμό, ημιαποβουτυρωμένο γάλα από αγελάδες που βόσκουν σε φρέσκο γρασίδι και σανό. Έχει μια σκληρή, χονδροειδή υφή και οι γεύσεις του κυμαίνονται από καρυδιού έως εύρωστο και ελαφρώς πικάντικο, ανάλογα με το πόσο καιρό είχε ωριμάσει το τυρί.
🇮🇹 Mozzarella di Bufala Campana
CAMPANIA – ITALY
Αν και υπάρχουν πολλά τυριά βουβαλίσιας μοτσαρέλα που παρασκευάζονται με συνδυασμό βουβαλίσιου και αγελαδινού γάλακτος, για να χαρακτηριστούν ως τέτοια, η γνήσια mozzarella di bufala campana πρέπει να παρασκευάζεται από 100% εγχώριο γάλα βούβαλου και να παράγεται είτε στην Καμπανία είτε στο γειτονικό Λάτσιο της Απουλίας και τις περιφέρειες Molise.
🇮🇹 Stracchino di Crescenza
LOMBARDY – ITALY
Το Stracchino di crescenza είναι ένα ιταλικό τυρί που συνήθως παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα, αλλά μπορεί επίσης να γίνει και με γάλα βούβαλου. Η υφή του stracchino είναι κρεμώδης και βουτυρώδης, επομένως χρησιμοποιείται συχνά ως άλειμμα. Οι γεύσεις του είναι ήπιες, φρουτώδεις, κρεμώδεις και γλυκές. Αν και σήμερα συνδέεται με τις περιοχές της Λομβαρδίας, του Πιεμόντε, της Λιγουρίας και του Βένετο, παρήχθη για πρώτη φορά στην κοιλάδα του Πάδου της Λομβαρδίας. Συνιστάται να σερβίρετε το stracchino με φρέσκα φρούτα ή αλλαντικά και να το συνδυάσετε με ένα ποτήρι φρουτώδες λευκό κρασί.
🇬🇷 Graviera Naxou
NAXOS ISLAND – GREECE
Το τυρί αυτό παράγεται στο νησί της Νάξου εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. Η γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή μείγμα πρόβειου γάλακτος και κατσικίσιο γάλα το πολύ 20%. Έχει λεπτό φλοιό και ανοιχτό κίτρινο, συμπαγές εσωτερικό γεμάτο με μικρές τρύπες. Η γραβιέρα Νάξου είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα.
Έχει μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 38% και τουλάχιστον 40% περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του προέρχεται από φυλές που εκτρέφονται παραδοσιακά στο νησί, οι οποίες τρέφονται με μια διατροφή με τοπικά φυτά και βότανα που δίνουν στο γάλα τους μια μοναδική γεύση.
🇵🇹 Queijo Serra da Estrela
SERRA DA ESTRELA – PORTUGAL
Το Serra da Estrela είναι ένα ημιμαλακό τυρί που παρασκευάζεται από το γάλα των προβάτων Bordaleira Serra da Estrela και Churra Mondegueira. Το άρμεγμα γίνεται με το χέρι και στη συνέχεια το γάλα θερμαίνεται, αλατίζεται και πήζει με εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου.
Το τυρόπηγμα αυτό διαμορφώνεται σε τυρί, το οποίο αφήνεται να ωριμάσει σε συνθήκες κρύου και υγρασίας. Το τυρί έχει ένα κρεμώδες, ημιμαλακό εσωτερικό με κιτρινωπό-λευκό χρώμα, ενώ η γεύση του είναι καθαρή, γλυκιά με ξινή επίγευση. Αυτό το τυρί είναι το παλαιότερο και πιο παραδοσιακό προϊόν της Πορτογαλίας με διεθνή αναγνώριση.
🇮🇹 Burrata
APULIA – ITALY
Το Burrata, στην κυριολεκτική του έννοια σημαίνει βουτυρωμένο. Είναι ένα χειροποίητο τυρί από την περιοχή της Απουλίας της Νότιας Ιταλίας και συγκεκριμένα από τις επαρχίες Bari και Barletta-Andria-Trani. Το τυρί παρασκευάζεται στο χέρι με αγελαδινό γάλα, πυτιά και κρέμα. Πιστεύεται ότι το τυρί δημιουργήθηκε από τον Lorenzo Bianchino Chieppa, έναν τυροκόμο που είχε την ιδέα να σχηματίσει ένα κέλυφος από τεντωμένες χορδές μοτσαρέλας και να το γεμίσει με λαχταριστή, πλούσια κρέμα και μικρότερα, υπολείμματα μοτσαρέλας.
Το αποτέλεσμα ήταν μια αληθινή λιχουδιά με κρεμώδες εσωτερικό και πλούσια γεύση φρέσκου γάλακτος, που πολύ γρήγορα έγινε εξαιρετικά δημοφιλής. Το Burrata πρέπει να καταναλώνεται όσο πιο φρέσκο γίνεται – ιδανικά μέσα σε 24 ώρες από την παρασκευή του. Μπορεί να σερβιριστεί μόνο του, καρυκευμένο μόνο με λίγο αλάτι, πιπέρι και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά είναι επίσης νόστιμο όταν συνοδεύεται από φρέσκια ντομάτα και προσούτο ή όταν χρησιμοποιείται ως επικάλυψη για πίτσες ή μπρουσκέτες.
🇫🇷 Saint-André
COUTANCES – FRANCE
Συχνά αποκαλούμενο το παραδεισένιο τυρί, το St. André είναι ένα γαλλικό τυρί τριπλής κρέμας που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Προέρχεται από το Coutances στην περιοχή της Νορμανδίας. Κάτω από τον βρώσιμο φλοιό του, υπάρχει ένα πυκνό σώμα με κρεμώδη υφή με ήπια και πλούσια αρώματα και γεύσεις που μπορούν να περιγραφούν καλύτερα ως ξινό, πικάντικο, βουτυρένιο και αλμυρό.
Επειδή ενισχύεται με την προσθήκη παχιάς κρέμας, η περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι αρκετά υψηλή – τυπικά 75%. Συνιστάται να το συνδυάσετε με ψωμί χωριάτικο, φέτες αχλαδιού ή ένα ποτήρι ελαφρύ και φρουτώδες ροζέ.
🇫🇷 Reblochon
HAUTE-SAVOIE – FRANCE
Το Reblochon είναι ένα ημίσκληρο, συμπιεσμένο τυρί, που παρασκευάζεται από μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα το οποίο πρέπει να ωριμάσει για τουλάχιστον 15 ημέρες στις περιοχές Savoie και Haute-Savoie στη Γαλλία. Σύμφωνα με ένα παλιό παραμύθι, δημιουργήθηκε επειδή ένας κτηνοτρόφος έκανε το γάλα του τυρί προκειμένου να κρύψει ένα μέρος της γαλακτοπαραγωγής του για να μειώσει τους «φόρους γάλακτος» που πλήρωνε στους ιδιοκτήτες του βοσκοτόπου.
Το Reblochon έχει κίτρινο έως πορτοκαλί φλοιό με σώμα σε χρώμα ελεφαντόδοντου μέσα. Ο φλοιός του είναι βρώσιμος και η γεύση του τυριού είναι ξηρή και ελαφρώς φρουτώδης. Η μυρωδιά είναι έντονη και θυμίζει τα κελάρια στα οποία έχει ωριμάσει. Λιώνει καλά και έχει υπέροχη γεύση στις ψητές πατάτες στη θράκα.
🇲🇪 Pljevaljski Sir
PLJEVLJA MUNICIPALITY – MONTENEGRO
Το Pljevaljski sir είναι βασικό συστατικό πολλών γευμάτων του Μαυροβουνίου. Αυτό το λευκό τυρί παράγεται παραδοσιακά από ωμό αγελαδινό γάλα. Το τυρί χαρακτηρίζεται από την έντονη γεύση και την κρεμώδη υφή του. Τα μοναδικά του αρώματα είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας ωρίμανσης που λαμβάνει χώρα σε ειδικά σχεδιασμένα ξύλινα βαρέλια – το τυρί κόβεται σε φέτες, αλατίζεται και τοποθετείται σε ξύλινα βαρέλια και μετά βυθίζεται σε άλμη.
Το Pljevaljski θα πρέπει να ωριμάσει για 15 ημέρες πριν να είναι έτοιμο για κατανάλωση. Το τυρί είναι τόσο δημοφιλές που υπάρχει ακόμη και μια ετήσια εκδήλωση που ονομάζεται Dani Pljevaljskog Sira, όπου πολλοί παραγωγοί από την περιοχή Pljevalj παρουσιάζουν τα τυριά τους.
🇫🇷 Mont d’Or
DOUBS – FRANCE
Γνωστό και ως Vacherin du Haut-Doubs, το Mont d’Or είναι ένα μαλακό τυρί που παρασκευάζεται από ωμό αγελαδινό γάλα στην περιοχή Haut-Doubs στη Γαλλία. Αυτό που είναι μοναδικό στην οπτική εμφάνιση του Mont d’Or είναι ότι περιβάλλεται από λωρίδες φλοιού ελάτης και συσκευάζεται σε ένα ξύλινο κουτί από έλατο που κρατά το τυρί στη θέση του.
Έχει γεμάτη, πλούσια, γλυκιά και χορταρώδη γεύση και ελαφρώς όξινη γεύση. Ο φλοιός του δεν είναι βρώσιμος όπως στα περισσότερα άλλα γαλλικά τυριά, επομένως πρέπει να αφαιρεθεί για να γίνει κρεμώδες, ρευστό, σχεδόν υγρό από μέσα, όταν είναι πλήρως ώριμο. Όταν το τυρί έχει σχεδόν λιώσει, μπορείτε να το φάτε σαν φοντί και να το απολαύσετε με αφρώδη κρασιά.
Είναι επιτακτικό σιγά σιγά να δούμε ακόμα περισσότερα Ελληνικά είδη τυριού, ανάμεσα στα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου γιατί διαθέτουμε καλή πρώτη ύλη, παράδοση και τεχνογνωσία να το πετύχουμε.
Δείτε τις εικόνες για το καθένα από τα 10 καλύτερα τυριά της κατάταξης