Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Τοξικό περιβάλλον εργασίας, πως να το καταλάβεις;
Τοξικό περιβάλλον εργασίας

Τοξικό περιβάλλον εργασίας, πως να το καταλάβεις;

Vassilios CanellosBy Vassilios Canellos ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Το τοξικό περιβάλλον εργασίας επέδρασε σημαντικά σε αυτό που ονομάστηκε  «μεγάλη παραίτηση». Οι εργαζόμενοι τώρα περισσότερο από ποτέ, εγκαταλείπουν εργασιακά περιβάλλοντα που είναι ασεβή, ανήθικα, αρνητικά και αγχωτικά.

Οι τοξικοί χώροι εργασίας περιλαμβάνουν ατμόσφαιρες που είναι αγχωτικές, ανήθικες και ασεβείς. Ένας τέτοιος χώρος εργασίας μπορεί να συμβάλει στο άγχος την εξάντληση και την αποχώρηση των εργαζομένων. Μερικοί εργαζόμενοι μπορεί να μην οδηγηθούν άμεσα στην αποχώρηση αλλά αρχικά σε αυτό που ονομάζεται “σιωπηλή παραίτηση”Αυτή χαρακτηρίζεται από συναισθηματική απόσυρση, μειωμένη δέσμευση και μια αίσθηση αυξανόμενης δυσαρέσκειας.

Τι είναι ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας;
Τα τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα κάνουν τους εργαζόμενους να αισθάνονται τιμωρημένοι, να βιώνουν απόρριψη, ενοχή, άμυνα και ταπείνωση. Οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να εργαστούν σε αυτό το περιβάλλον λόγω κακών συμπεριφορών από τη διοίκηση και τους συναδέλφους. Οι συνήθεις συμπεριφορές περιλαμβάνουν εκφοβισμό, φωνές, χειραγώγηση και υποτίμηση.

Σημάδια τοξικής κουλτούρας στο χώρο εργασίας
Τα σημάδια ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον εργαζόμενο και τον τρόπο εργασίας του και τα ερεθίσματα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά ενός τοξικού χώρου εργασίας που πρέπει να αναγνωρίσετε:

Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη.
Κανείς δεν θέλει να κάνει λάθη, αλλά όταν ο φόβος των λαθών παραλύει τους εργαζόμενους, αυτό είναι σημάδι ενός απειλητικού περιβάλλοντος. Ένα απειλητικό περιβάλλον που συχνά ρίχνει βαρύ φταίξιμο για το παραμικρό, κάνει τους υπαλλήλους να φοβούνται αποτυχίες και λάθη. Οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν από την καθημερινότητα, να αναπτύξουν ιδέες και να δημιουργήσουν. Δεν σκέφτoνται δημιουργικά παρά μόνο πως να μην κάνουν λάθος.

Ελλειψη εμπιστοσύνης.
Τα τοξικά περιβάλλοντα εργασίας συνήθως στερούνται εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζομένων. Η διοίκηση μπορεί να μην εμπιστεύεται τους υπαλλήλους και να τους παρακολουθεί συνεχώς. Μπορεί επίσης να μην εμπιστεύεται τους προϊσταμένους και να βάζει υφισταμένους να τους παρακολουθούν. Η μικροδιαχείριση συνήθως κάνει τους πάντες να αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους.

Διαβάστε κι αυτό:   Πως να προσλάβετε τον τέλειο Barista

Σύγχυση ρόλων.
Καμία σαφήνεια στους ρόλους και τις ευθύνες. Άλλες πάλι φορές τηρείται η ιεραρχία στη θεωρία, ενώ στην πράξη όχι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια άναρχη κατάσταση στον χώρο εργασίας.

Υπερβολικό άγχος.
Οι εργαζόμενοι μπορεί να βιώσουν άγχος για διάφορους λόγους, όπως διαφωνία με τη διοίκηση, έλλειψη επικοινωνίας, φόβο αποτυχίας και αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες. Το μακροχρόνιο ψυχικό στρες μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει σωματικά τους εργαζόμενους προκαλώντας κόπωση, προβλήματα ύπνου και πόνους στο σώμα.

περιβάλλοντα που είναι ασεβή, ανήθικα, αρνητικά και αγχωτικά.

Κουτσομπολιά στην εργασία.
Κάποια κουτσομπολιά μπορεί να είναι φυσιολογικά. Ωστόσο, τα κουτσομπολιά είναι συνήθως πιο ακραία σε τοξικούς χώρους εργασίας. Αντί για μια ξεκάθαρη επικοινωνία, οι άνθρωποι ψιθυρίζουν, κοιτάζουν επίμονα και κάνουν περιφρονητικά σχόλια. Αυτό δεν είναι αμελητέο, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, επαγγελματική εξουθένωση και άγχος. Όταν οι εργαζόμενοι κουτσομπολεύουν ο ένας τον άλλον, η αρνητική επικοινωνία προκαλεί καχυποψία, δυσπιστία και πληγωμένα συναισθήματα. Το κουτσομπολιό τροφοδοτεί ένα τοξικό περιβάλλον καθώς οι εργαζόμενοι στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου και διαδίδουν φήμες.

Υψηλά ποσοστά αποχωρήσεων.
Τα υψηλά ποσοστά εναλλαγής εργαζομένων αποτελούν κόκκινη σημαία για την εργασιακή κουλτούρα μιας εταιρείας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις δουλειές τους, όπως οι χαμηλές αμοιβές, οι περιορισμένες ευκαιρίες εξέλιξης και κακή εταιρική κουλτούρα. Εάν συνολικά στην επιχείρηση υπάρχουν λίγοι παλιοί υπάλληλοι, αυτό σηματοδοτεί οτι βρίσκεστε σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον.

Gaslighting.
Είναι η απόπειρα χειραγώγησης κάποιου με στόχο να αμφισβητηθεί η ορθότητα της σκέψης του. Πρόκειται για μια ύπουλη μορφή ψυχολογικής κακοποίησης, η οποία κάνει το θύμα να αμφιβάλλει για όλα όσα ξέρει και για την ορθότητα των πράξεων του. Για παράδειγμα, το θύμα δεν συμπεριλαμβάνεται σε συζητήσεις που μέχρι χθες ήταν της αρμοδιότητας του, αποτελεί αντικείμενο κουτσομπολιού, ή του επιρρίπτονται συνεχώς ευθύνες ή αμφισβητείται στους συναδέλφους του έτσι ώστε να απαξιωθεί και να πληγεί η αξιοπιστία του. Ο θύτης, όταν το θύμα του παραπονεθεί, θα επιδιώξει να κατευθύνει τη συζήτηση σε άλλα θέματα, τα οποία μπορούν να εκληφθούν ως σφάλματα του θύματος με απώτερο σκοπό να το κάνει να νιώσει ανεπάρκεια και να υποχωρήσει. Η τεχνική αυτή είναι ιδιαίτερα καταστροφική όταν αυτός που την εφαρμόζει είναι άτομο σε θέση ευθύνης και διαθέτει εξουσία.

Διαβάστε κι αυτό:   Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξεις καριέρα;

Επιδράσεις τοξικότητας
Οι τοξικοί χώροι εργασίας μπορεί να επηρεάσουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και την εταιρεία την ίδια. Αυτοί που εργάζονται σε έναν τοξικό χώρο, μπορεί να ασθενήσουν από άγχος και είναι πιο πιθανό να πάρουν περισσότερες αναρρωτικές ή να εγκαταλείψουν τελείως την εργασία. Η παραγωγικότητα τείνει επίσης να είναι χαμηλότερη σε τοξικά περιβάλλοντα. Οι εταιρείες με τοξικό περιβάλλον μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό τους αλλά και να προσελκύσουν νέο. Σταδιακά προσελκύουν όλο και λιγότερο προσωπικό αλλά και λιγότερο ικανό προσωπικό. Οι αγγελίες εργασίας τους δεν έχουν απήχηση στο κοινό, οι ημέρες καριέρας που κάνουν δεν φέρνουν αποτελέσματα. Αν αυτά συμβαίνουν, τότε θέλει άμεση αναθεώρηση ο τρόπος που διοικείται αυτή η επιχείρηση γιατί οδεύει προς τα βράχια.

Image by peoplecreations on Freepik, Image by master1305 on Freepik

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleΗ επαυξημένη πραγματικότητα στα ξενοδοχεία
Next Article Τρόποι και στυλ διοίκησης
Vassilios Canellos
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • LinkedIn

Ο Βασίλειος Κανέλλος είναι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου και του Schweizerische Hotelfachschule Luzern. Κατέχει τίτλο σπουδών "Psychology of Leadership" από το Cornell University. Είναι στέλεχος στον κλάδο του F&B και διαθέτει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση ομάδων, στη διασφάλιση προτύπων διαδικασιών εξυπηρέτησης πελατών και ασφαλείας τροφίμων (ISO). Έχει εργασθεί σε μεγάλες Ξενοδοχειακές μονάδες καθώς επίσης και σε ανεξάρτητες επισιτιστικές επιχειρήσεις. Διαθέτει εμπειρία στον τομέα του Restaurant & Bar Marketing. Συμμετέχει στην ομάδα εισηγητών του F&B Management Diploma του IST College. Εργάζεται στο La Marquise Luxury Resort Complex στη Ρόδο ως Director of Food & Beverage.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

By John Protopapadakis

Πιστοί πελάτες. Όταν παραπονεθούν, φροντίστε να τους ακούσετε.

By Hotel Training

Λεκτική βία και κακή συμπεριφορά στο εργασιακό περιβάλλον.

By Greg Michopoulos

Stay Interview – Τι είναι και ποια η σημασία του;

By Hotel Training

Εξαιρετικό και υγιές εργασιακό περιβάλλον στο ξενοδοχείο σας

By John Protopapadakis

Halo effect – το φαινόμενο του φωτοστέφανου

By Vera Tsolaridou

Γιατί η μάθηση και η ανάπτυξη είναι ευθύνη του καθενός;

By Greg Michopoulos

Χρώματα για εστιατόρια, ποια είναι τα καταλληλότερα;

By Hotel Training

Παραίτηση υπαλλήλου – 3 ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

By Vassilios Canellos

Ανάθεση καθηκόντων – Συμβουλές για καλύτερη λειτουργία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Γιατί είμαστε τόσο κακοί στη διαχείριση παραπόνων;
  • Λευκό κρασί, πώς φτιάχνεται;
  • Μέθοδοι παρασκευής καφέ
  • Πιστοί πελάτες. Όταν παραπονεθούν, φροντίστε να τους ακούσετε.
  • Enipeas Ultra Premium ένας γαστρονομικός θησαυρός

Newsletter

Όλα τα άρθρα στα εισερχόμενα σας.

Ευχαριστούμε πολύ!

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο από εσάς. Εμείς ρυθμίζουμε όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν έρθει αμέσως email επιβεβαίωσης εγγραφής, ελέγξτε το spam folder. 

.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Γιατί είμαστε τόσο κακοί στη διαχείριση παραπόνων;
  • Λευκό κρασί, πώς φτιάχνεται;
  • Μέθοδοι παρασκευής καφέ
  • Πιστοί πελάτες. Όταν παραπονεθούν, φροντίστε να τους ακούσετε.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2023 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.