Το τοξικό περιβάλλον εργασίας επέδρασε σημαντικά σε αυτό που ονομάστηκε «μεγάλη παραίτηση». Οι εργαζόμενοι τώρα περισσότερο από ποτέ, εγκαταλείπουν εργασιακά περιβάλλοντα που είναι ασεβή, ανήθικα, αρνητικά και αγχωτικά.
Οι τοξικοί χώροι εργασίας περιλαμβάνουν ατμόσφαιρες που είναι αγχωτικές, ανήθικες και ασεβείς. Ένας τέτοιος χώρος εργασίας μπορεί να συμβάλει στο άγχος την εξάντληση και την αποχώρηση των εργαζομένων. Μερικοί εργαζόμενοι μπορεί να μην οδηγηθούν άμεσα στην αποχώρηση αλλά αρχικά σε αυτό που ονομάζεται “σιωπηλή παραίτηση”Αυτή χαρακτηρίζεται από συναισθηματική απόσυρση, μειωμένη δέσμευση και μια αίσθηση αυξανόμενης δυσαρέσκειας.
Τι είναι ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας;
Τα τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα κάνουν τους εργαζόμενους να αισθάνονται τιμωρημένοι, να βιώνουν απόρριψη, ενοχή, άμυνα και ταπείνωση. Οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να εργαστούν σε αυτό το περιβάλλον λόγω κακών συμπεριφορών από τη διοίκηση και τους συναδέλφους. Οι συνήθεις συμπεριφορές περιλαμβάνουν εκφοβισμό, φωνές, χειραγώγηση και υποτίμηση.
Σημάδια τοξικής κουλτούρας στο χώρο εργασίας
Τα σημάδια ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον εργαζόμενο και τον τρόπο εργασίας του και τα ερεθίσματα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά ενός τοξικού χώρου εργασίας που πρέπει να αναγνωρίσετε:
Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη.
Κανείς δεν θέλει να κάνει λάθη, αλλά όταν ο φόβος των λαθών παραλύει τους εργαζόμενους, αυτό είναι σημάδι ενός απειλητικού περιβάλλοντος. Ένα απειλητικό περιβάλλον που συχνά ρίχνει βαρύ φταίξιμο για το παραμικρό, κάνει τους υπαλλήλους να φοβούνται αποτυχίες και λάθη. Οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν από την καθημερινότητα, να αναπτύξουν ιδέες και να δημιουργήσουν. Δεν σκέφτoνται δημιουργικά παρά μόνο πως να μην κάνουν λάθος.
Ελλειψη εμπιστοσύνης.
Τα τοξικά περιβάλλοντα εργασίας συνήθως στερούνται εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζομένων. Η διοίκηση μπορεί να μην εμπιστεύεται τους υπαλλήλους και να τους παρακολουθεί συνεχώς. Μπορεί επίσης να μην εμπιστεύεται τους προϊσταμένους και να βάζει υφισταμένους να τους παρακολουθούν. Η μικροδιαχείριση συνήθως κάνει τους πάντες να αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους.
Σύγχυση ρόλων.
Καμία σαφήνεια στους ρόλους και τις ευθύνες. Άλλες πάλι φορές τηρείται η ιεραρχία στη θεωρία, ενώ στην πράξη όχι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια άναρχη κατάσταση στον χώρο εργασίας.
Υπερβολικό άγχος.
Οι εργαζόμενοι μπορεί να βιώσουν άγχος για διάφορους λόγους, όπως διαφωνία με τη διοίκηση, έλλειψη επικοινωνίας, φόβο αποτυχίας και αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες. Το μακροχρόνιο ψυχικό στρες μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει σωματικά τους εργαζόμενους προκαλώντας κόπωση, προβλήματα ύπνου και πόνους στο σώμα.
Κουτσομπολιά στην εργασία.
Κάποια κουτσομπολιά μπορεί να είναι φυσιολογικά. Ωστόσο, τα κουτσομπολιά είναι συνήθως πιο ακραία σε τοξικούς χώρους εργασίας. Αντί για μια ξεκάθαρη επικοινωνία, οι άνθρωποι ψιθυρίζουν, κοιτάζουν επίμονα και κάνουν περιφρονητικά σχόλια. Αυτό δεν είναι αμελητέο, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, επαγγελματική εξουθένωση και άγχος. Όταν οι εργαζόμενοι κουτσομπολεύουν ο ένας τον άλλον, η αρνητική επικοινωνία προκαλεί καχυποψία, δυσπιστία και πληγωμένα συναισθήματα. Το κουτσομπολιό τροφοδοτεί ένα τοξικό περιβάλλον καθώς οι εργαζόμενοι στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου και διαδίδουν φήμες.
Υψηλά ποσοστά αποχωρήσεων.
Τα υψηλά ποσοστά εναλλαγής εργαζομένων αποτελούν κόκκινη σημαία για την εργασιακή κουλτούρα μιας εταιρείας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις δουλειές τους, όπως οι χαμηλές αμοιβές, οι περιορισμένες ευκαιρίες εξέλιξης και κακή εταιρική κουλτούρα. Εάν συνολικά στην επιχείρηση υπάρχουν λίγοι παλιοί υπάλληλοι, αυτό σηματοδοτεί οτι βρίσκεστε σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον.
Gaslighting.
Είναι η απόπειρα χειραγώγησης κάποιου με στόχο να αμφισβητηθεί η ορθότητα της σκέψης του. Πρόκειται για μια ύπουλη μορφή ψυχολογικής κακοποίησης, η οποία κάνει το θύμα να αμφιβάλλει για όλα όσα ξέρει και για την ορθότητα των πράξεων του. Για παράδειγμα, το θύμα δεν συμπεριλαμβάνεται σε συζητήσεις που μέχρι χθες ήταν της αρμοδιότητας του, αποτελεί αντικείμενο κουτσομπολιού, ή του επιρρίπτονται συνεχώς ευθύνες ή αμφισβητείται στους συναδέλφους του έτσι ώστε να απαξιωθεί και να πληγεί η αξιοπιστία του. Ο θύτης, όταν το θύμα του παραπονεθεί, θα επιδιώξει να κατευθύνει τη συζήτηση σε άλλα θέματα, τα οποία μπορούν να εκληφθούν ως σφάλματα του θύματος με απώτερο σκοπό να το κάνει να νιώσει ανεπάρκεια και να υποχωρήσει. Η τεχνική αυτή είναι ιδιαίτερα καταστροφική όταν αυτός που την εφαρμόζει είναι άτομο σε θέση ευθύνης και διαθέτει εξουσία.
Επιδράσεις τοξικότητας
Οι τοξικοί χώροι εργασίας μπορεί να επηρεάσουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και την εταιρεία την ίδια. Αυτοί που εργάζονται σε έναν τοξικό χώρο, μπορεί να ασθενήσουν από άγχος και είναι πιο πιθανό να πάρουν περισσότερες αναρρωτικές ή να εγκαταλείψουν τελείως την εργασία. Η παραγωγικότητα τείνει επίσης να είναι χαμηλότερη σε τοξικά περιβάλλοντα. Οι εταιρείες με τοξικό περιβάλλον μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό τους αλλά και να προσελκύσουν νέο. Σταδιακά προσελκύουν όλο και λιγότερο προσωπικό αλλά και λιγότερο ικανό προσωπικό. Οι αγγελίες εργασίας τους δεν έχουν απήχηση στο κοινό, οι ημέρες καριέρας που κάνουν δεν φέρνουν αποτελέσματα. Αν αυτά συμβαίνουν, τότε θέλει άμεση αναθεώρηση ο τρόπος που διοικείται αυτή η επιχείρηση γιατί οδεύει προς τα βράχια.
Image by peoplecreations on Freepik, Image by master1305 on Freepik