Τι είναι το vegan κρασί; Αυτή είναι μια ερώτηση που έχουν αρχίσει να την κάνουν αρκετοί. Είναι απολύτως λογικό να πιστεύουμε ότι όλα τα κρασιά είναι vegan.
Παρόλο που το ίδιο το κρασί ως προϊόν θα έλεγε κανείς οτι είναι vegan αφού προέρχεται από το σταφύλι, τελικά δεν είναι έτσι. Οι τεχνικές παραγωγής και τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στο οινοποιείο μπορούν να μετατρέψουν ένα μείγμα που ως πρώτη ύλη είναι φιλική προς τους vegan σε ένα μείγμα που θα πρέπει να αποφύγουν.
Πώς γίνεται ένα κρασί να μην είναι vegan;
Αυτό οφείλεται σε κάποια συστατικά που χρησιμοποιούνται για να επιφέρουν διαύγεια στο κρασί.
Πολύ επιγραμματικά, η ζύμωση είναι η διαδικασία της οινοποίησης όπου τα φυσικά σάκχαρα των σταφυλιών μετατρέπονται σε αλκοόλ. Ο μούστος μπαίνει σε μια δεξαμενή ζύμωσης όπου πυροδοτείται μια χημική αντίδραση που μετατρέπει τον μούστο σε κρασί.
Σε αυτή τη διαδικασία μένουν κάποια σωματίδια που αιωρούνται στο κρασί, με αποτέλεσμα να είναι θολό στην όψη. Όλα αυτά τα στοιχεία, είναι φυσικά υποπροϊόντα της διαδικασίας της οινοποίησης και είναι εντελώς ακίνδυνα για κατανάλωση. Αυτά μπορεί να είναι μικροσκοπικά μόρια πρωτεϊνών, τρυγικά, ταννίνες και φαινολικά.
Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να πιείτε ένα θολό κρασί. Ωστόσο, σε έναν κόσμο όπου η αισθητική έχει τεράστια σημασία, οι οινοπαραγωγοί γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να στείλουν στην κατανάλωση το κρασί τους χωρίς να είναι κρυστάλλινο στην εμφάνιση. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η εξαγωγή των όποιων σωματιδίων με τη χρήση διαυγαστικών παραγόντων.
Για να επιτευχθεί η βελτίωση της διαύγειας του κρασιού χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν ζωικά προϊόντα. Για το κόκκινο κρασί, τέτοιος παράγοντας ήταν πάντα το ασπράδι αβγού (γνωστό ως αλβουμίνη), ενώ για το λευκό κρασί ήταν η πρωτεΐνη γάλακτος (γνωστή ως καζεΐνη). Άλλοι παράγοντες είναι η ζελατίνη (ζωική πρωτεΐνη) και η ιχθυόκολλα (πρωτεΐνη κύστης ψαριών).
Άρα το κρασί έχει ζωικά προϊόντα;
Στην παραδοσιακή οινοποίηση, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαύγασης, αφαιρούνται οι χρησιμοποιούμενοι παράγοντες. Έτσι, είτε πρόκειται για ασπράδια αυγού είτε για πρωτεΐνη γάλακτος, αφού ολοκληρωθεί η δουλειά τους αφαιρούνται από το τελικό προϊόν. Λόγω της φύσης του κρασιού όμως, μερικές φορές μπορεί να απορροφηθούν μικροσκοπικά ίχνη του ζωικού προϊόντος.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αλβουμίνη και η καζεΐνη είναι παράγοντες επεξεργασίας, όχι πρόσθετα στο κρασί, επομένως δεν θα αναγράφονται ξεκάθαρα σε μια ετικέτα κρασιού.
Το vegan κρασί, από την άλλη πλευρά, παρασκευάζεται ελαφρώς διαφορετικά και είναι εντελώς απαλλαγμένο από οποιαδήποτε ζωικής προέλευσης συστατικά ή μεθόδους παραγωγής που περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα.
Το μέλλον της παραγωγής
Με την άνοδο του βιγκανισμού, μαζί με την αυξημένη επιθυμία για βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά, οι οινοπαραγωγοί σε όλο τον κόσμο υιοθετούν μια πιο φυσική προσέγγιση. Υπάρχουν εναλλακτικοί παράγοντες διαύγασης.
Τέτοιοι είναι ο μπετονίτης (από άργιλο) , η πρωτεΐνη από μπιζέλια ή ο ενεργός άνθρακας και διάφορα άλλα, ενώ κερδίζουν έδαφος και τα αφιλτράριστα κρασιά, τα οποία μπορεί να μην έχουν πιστοποίηση vegan αλλά τις περισσότερες φορές είναι κατάλληλα για vegetarian ή vegan διατροφή.
Αν και μπορεί να μην είναι κοινή πρακτική για τους οινοποιούς να αναγράφουν τα μέσα επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, πάνω στις ετικέτες του κρασιού τους (είτε αυτά είναι άργιλος, ασπράδια αυγών ή πρωτεΐνη γάλακτος), θα πρέπει να το αναγράφει όταν είναι vegan
Υπήρξαν πολλές πιέσεις για την αλλαγή των νόμων περί επισήμανσης κρασιού ώστε να συμπεριληφθεί η λίστα συστατικών, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι υποχρεωτικό.
Ο όρος Unfiltered / αφιλτράριστο, χρησιμοποιείται μερικές φορές σε μπουκάλια για να δείξει ότι το κρασί παρασκευάστηκε χωρίς τη χρήση παραγόντων διαύγασης, οπότε δείτε το εάν ψάχνετε για ένα vegan κρασί.
Σε γενικές γραμμές όμως, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς εάν ένα κρασί είναι vegan κοιτάζοντας μόνο την ετικέτα. Έτσι, αν έχετε αμφιβολίες, αναζητήστε πάντα την ιστοσελίδα του παραγωγού, καθώς θα ξεκαθαρίζει εάν τα κρασιά του είναι vegan.
Φωτογραφίες από: Elina Sazonova, Rachel Claire