Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Τι είναι το Vegan κρασί;
Vegan κρασί

Τι είναι το Vegan κρασί;

Vassilios CanellosBy Vassilios Canellos ΚΡΑΣΙ 4 Mins Read

Τι είναι το vegan κρασί; Αυτή είναι μια ερώτηση που έχουν αρχίσει να την κάνουν αρκετοί. Είναι απολύτως λογικό να πιστεύουμε ότι όλα τα κρασιά είναι vegan.

Παρόλο που το ίδιο το κρασί ως προϊόν θα έλεγε κανείς οτι είναι vegan αφού προέρχεται από το σταφύλι, τελικά δεν είναι έτσι. Οι τεχνικές παραγωγής και τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στο οινοποιείο μπορούν να μετατρέψουν ένα μείγμα που ως πρώτη ύλη είναι φιλική προς τους vegan σε ένα μείγμα που θα πρέπει να αποφύγουν.

Πώς γίνεται ένα κρασί να μην είναι vegan;

Αυτό οφείλεται σε κάποια συστατικά που χρησιμοποιούνται για να επιφέρουν διαύγεια στο κρασί.

Πολύ επιγραμματικά, η ζύμωση είναι η διαδικασία της οινοποίησης όπου τα φυσικά σάκχαρα των σταφυλιών μετατρέπονται σε αλκοόλ. Ο μούστος μπαίνει σε μια δεξαμενή ζύμωσης όπου πυροδοτείται μια χημική αντίδραση που μετατρέπει τον μούστο σε κρασί.

Σε αυτή τη διαδικασία μένουν κάποια σωματίδια που αιωρούνται στο κρασί, με αποτέλεσμα να είναι θολό στην όψη. Όλα αυτά τα στοιχεία, είναι φυσικά υποπροϊόντα της διαδικασίας της οινοποίησης και είναι εντελώς ακίνδυνα για κατανάλωση. Αυτά μπορεί να είναι μικροσκοπικά μόρια πρωτεϊνών, τρυγικά, ταννίνες και φαινολικά.

Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να πιείτε ένα θολό κρασί. Ωστόσο, σε έναν κόσμο όπου η αισθητική έχει τεράστια σημασία, οι οινοπαραγωγοί γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να στείλουν στην κατανάλωση το κρασί τους χωρίς να είναι κρυστάλλινο στην εμφάνιση. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η εξαγωγή των όποιων σωματιδίων με τη χρήση διαυγαστικών παραγόντων.

Για να επιτευχθεί η βελτίωση της διαύγειας του κρασιού χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν ζωικά προϊόντα. Για το κόκκινο κρασί, τέτοιος παράγοντας ήταν πάντα το ασπράδι αβγού (γνωστό ως αλβουμίνη), ενώ για το λευκό κρασί ήταν η πρωτεΐνη γάλακτος (γνωστή ως καζεΐνη). Άλλοι παράγοντες είναι η ζελατίνη (ζωική πρωτεΐνη) και η ιχθυόκολλα (πρωτεΐνη κύστης ψαριών).

Μπορεί να σας αρέσει:  Το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα

Vegan κρασί και αφιλτράριστο κρασί

Άρα το κρασί έχει ζωικά προϊόντα;

Στην παραδοσιακή οινοποίηση, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαύγασης, αφαιρούνται οι χρησιμοποιούμενοι παράγοντες. Έτσι, είτε πρόκειται για ασπράδια αυγού είτε για πρωτεΐνη γάλακτος, αφού ολοκληρωθεί η δουλειά τους αφαιρούνται από το τελικό προϊόν. Λόγω της φύσης του κρασιού όμως, μερικές φορές μπορεί να απορροφηθούν μικροσκοπικά ίχνη του ζωικού προϊόντος.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αλβουμίνη και η καζεΐνη είναι παράγοντες επεξεργασίας, όχι πρόσθετα στο κρασί, επομένως δεν θα αναγράφονται ξεκάθαρα σε μια ετικέτα κρασιού.

Το vegan κρασί, από την άλλη πλευρά, παρασκευάζεται ελαφρώς διαφορετικά και είναι εντελώς απαλλαγμένο από οποιαδήποτε ζωικής προέλευσης συστατικά ή μεθόδους παραγωγής που περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα.

Το μέλλον της παραγωγής

Με την άνοδο του βιγκανισμού, μαζί με την αυξημένη επιθυμία για βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά, οι οινοπαραγωγοί σε όλο τον κόσμο υιοθετούν μια πιο φυσική προσέγγιση. Υπάρχουν εναλλακτικοί παράγοντες διαύγασης.

Τέτοιοι είναι ο μπετονίτης (από άργιλο) , η πρωτεΐνη από μπιζέλια ή ο ενεργός άνθρακας και διάφορα άλλα, ενώ κερδίζουν έδαφος και τα αφιλτράριστα κρασιά, τα οποία μπορεί να μην έχουν πιστοποίηση vegan αλλά τις περισσότερες φορές είναι κατάλληλα για vegetarian ή vegan διατροφή.

Αν και μπορεί να μην είναι κοινή πρακτική για τους οινοποιούς να αναγράφουν τα μέσα επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, πάνω στις ετικέτες του κρασιού τους (είτε αυτά είναι άργιλος, ασπράδια αυγών ή πρωτεΐνη γάλακτος), θα πρέπει να το αναγράφει όταν είναι vegan

Υπήρξαν πολλές πιέσεις για την αλλαγή των νόμων περί επισήμανσης κρασιού ώστε να συμπεριληφθεί η λίστα συστατικών, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι υποχρεωτικό.

vegan-wine-logo

Ο όρος Unfiltered / αφιλτράριστο, χρησιμοποιείται μερικές φορές σε μπουκάλια για να δείξει ότι το κρασί παρασκευάστηκε χωρίς τη χρήση παραγόντων διαύγασης, οπότε δείτε το εάν ψάχνετε για ένα vegan κρασί.

Μπορεί να σας αρέσει:  Ελληνικά επιδόρπια κρασιά που οφείλετε να δοκιμάσετε

Σε γενικές γραμμές όμως, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς εάν ένα κρασί είναι vegan κοιτάζοντας μόνο την ετικέτα. Έτσι, αν έχετε αμφιβολίες, αναζητήστε πάντα την ιστοσελίδα του παραγωγού, καθώς θα ξεκαθαρίζει εάν τα κρασιά του είναι vegan.

Φωτογραφίες από: Elina Sazonova, Rachel Claire

Γευσιγνωσία Οινολογία Ποικιλίες Κρασιού
Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleDaiquiri – Το ποτό των ορυχείων της Κούβας
Next Article Τάκος το διάσημο μεξικάνικο φαγητό
Vassilios Canellos
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • LinkedIn

Ο Βασίλειος Κανέλλος είναι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου. Έχει παρακολουθήσει το "Psychology Of Leadership Certificate" μέσω του eCornell - Cornell University. Είναι Director of Food & Beverage και διαθέτει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση και εκπαίδευση επαγγελματικών ομάδων και στη διασφάλιση προτύπων διαδικασιών εξυπηρέτησης πελατών και ασφαλείας τροφίμων (ISO).Διαθέτει εμπειρία στον τομέα του Restaurant & Bar Marketing.Έχει εργασθεί σε μεγάλες Ξενοδοχειακές μονάδες καθώς επίσης και σε ανεξάρτητες επισιτιστικές επιχειρήσεις. Συμμετέχει στην ομάδα εισηγητών του Diploma in Food & Beverage Management του IST College.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

8 Mins Read

Ελληνικά επιδόρπια κρασιά που οφείλετε να δοκιμάσετε

3 Mins Read

Wine Pairing με λευκό κρασί

3 Mins Read

Ερυθρή Οινοποίηση

3 Mins Read

Λευκή οινοποίηση

20 Mins Read

10 Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που πρέπει να γνωρίζεις

6 Mins Read

Τι να μην κάνεις στην κάρτα των κρασιών

4 Mins Read

Τεχνικές πωλήσεων κρασιού για σερβιτόρους

5 Mins Read

Sangria όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για αυτή.

4 Mins Read

10 Ιταλικά κρασιά που πρέπει να γνωρίζεις

Εγγραφή στο Newsletter

Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

Τέλεια...

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Feraspis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Διαχείριση Φήμης Ξενοδοχείου στην Ψηφιακή Εποχή
  • Γιατί οι υπάλληλοι μεταπηδούν αλλού τόσο εύκολα;
  • Mise en Place σε εστιατόρια & bar
  • Φεύγουν οι πελάτες, τι φταίει;
  • Η γλώσσα του σώματος στο τραπέζι
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Διαχείριση Φήμης Ξενοδοχείου στην Ψηφιακή Εποχή
  • Γιατί οι υπάλληλοι μεταπηδούν αλλού τόσο εύκολα;
  • Mise en Place σε εστιατόρια & bar
  • Φεύγουν οι πελάτες, τι φταίει;
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.