Τάκος, ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα παγκοσμίως!! Μία μεξικάνικη λιχουδιά με πλούσια γεύση και πληθώρα γεμίσεων.
Ποια είναι η ιστορία αυτού του πιάτου;
Όπως συμβαίνει με πολλά δημοφιλή πιάτα, ο εντοπισμός της ιστορία τους είναι μία πρόκληση καθώς είτε δεν έχει γίνει γνωστή είτε υπάρχουν πολλές θεωρίες και πολλοί μνηστήρες για αυτήν. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα τάκος.
Τα Tacos πιστεύεται ότι προέρχονται από το Μεξικό, πολύ πριν φτάσουν οι Ισπανοί.
Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι αυτόχθονες πληθυσμοί από την κοιλάδα του Μεξικού έτρωγαν ψάρια τυλιγμένα σε τορτίγιες. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόδρομος του τάκος ψαριού. Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται.
Πάμε πίσω στο 1500!!
Λέγεται ότι ο Μοκτέζουμα χρησιμοποιούσε την τορτίγια ως «κουτάλι» για να κρατά τα φαγητά, τα οποία παρασκευάζονταν πάνω σε καυτές πέτρες.
Παραθέτουμε και κάποια άλλα στοιχεία τα οποία αποτελούνται από μία 20ετή έρευνα του μεξικάνικου φαγητού από τον καθηγητή ιστορίας τροφίμων και ερευνητή, Τζέφρι Μ. Πίλτσερ. Ο Μεξικανός ιστορικός υποστηρίζει ότι το πιάτο ξεκίνησε γύρω στον 18° αιώνα στα μεξικάνικα ορυχεία αργύρου. Ο όρος taco χρησιμοποιήθηκε για να αναφερθεί σε μικρά κομμάτια χαρτιού που τυλίγονταν γύρω από την πυρίτιδα και τα έβαζαν στις τρύπες που σκάλιζαν στην πρόσοψη του βράχου για την εξόρυξη μεταλλεύματος.
Όπως πολλά πολιτιστικά τρόφιμα, η ιστορία του tacos επηρεάζεται από τον αποικισμό και την εκβιομηχάνιση. Όταν οι Ισπανοί εισέβαλαν στο Μεξικό, κοίταξαν περιφρονητικά τα γηγενή φαγητά της περιοχής. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα εγχώρια τρόφιμα (μεξικάνικα τρόφιμα) θεωρούνταν κατώτερης κατηγορίας σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά τρόφιμα. Λόγω αυτών των ιστορικών πλαισίων και του τρόπου με τον οποίο διαφορετικά συστατικά είναι εγγενή σε διαφορετικές περιοχές στο Μεξικό, υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τρόποι παρασκευής τάκος.
Η πρώτη αναφορά των tacos στις Ηνωμένες Πολιτείες χρονολογείται από το 1905
Τότε ήταν η εποχή της μετανάστευσης όπου Μεξικάνοι άρχισαν να φτάνουν στις πολιτείες για να δουλέψουν στα ορυχεία ή στους σιδηρόδρομους.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μεξικάνικο φαγητό θεωρούνταν φαγητό του δρόμου, φαγητό κατώτερης τάξης. Συνδέθηκε επίσης με μία ομάδα γυναικών που ονομάζονταν Chili Queens. Οι Chili Queens του San Antonio ήταν πλανόδιες πωλήτριες που κέρδιζαν λίγα επιπλέον χρήματα πουλώντας φαγητό κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ.
Το 1910 και το 1920, νέοι μετανάστες από το Λίβανο έρχονται στο Μεξικό. Φέρνουν μαζί τους ψησταριές όπου μαγειρεύουν αρνί και το βάζουν σε μικρά ψωμάκια πίτας. Δοκιμάζουν να το βάλουν και σε τορτίγιες οι οποίες ονομάζονται tacos arabes. Η δεύτερη γενιά, τα παιδιά των Λιβανέζων αρχίζουν να χρησιμοποιούν χοιρινό αντί για αρνί και αρχίζουν να προσθέτουν λίγο ανανά μέσα. Αυτό το tacos ονομάστηκε tacos al pastor το οποίο μέχρι και το 1960 δεν είχε γίνει τόσο γνωστό όσο διάσημο είναι τώρα.
Αυτή ήταν η αρχή της διάδοσης του μεξικάνικου φαγητού η οποία έγινε ευρέως γνωστή το 1962 όταν και άνοιξε το πρώτο Taco Bell από τον Glen Bell και έκανε την εκδοχή του tacos προσβάσιμη στους Αμερικανούς που δεν ήθελαν να πάνε σε μεξικανικές γειτονιές για να τα δοκιμάσουν. Τότε ήταν που παρασκευάστηκε η πρώτη τορτίγια σε σχήμα ‘’U’’ και άλλαξε τα δεδομένα. Οι τηγανητές τορτίγιες διατηρούνταν περισσότερο από τις φρέσκες και ο Glen Bell είχε βρει έναν νέο τρόπο για να πουλήσει το υπάρχον μεξικάνικο φαγητό σε περισσότερους Αμερικάνους.
Τα τάκος είναι πλέον διάσημα σε όλο τον κόσμο όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αυθεντικά μεξικάνικα τάκος χρησιμοποιούσαν φρέσκες τορτίγιες με αρωματικές γεμίσεις και φρεσκό-φτιαγμένες σάλτσες.
Η συνταγή που σας παραθέτουμε είναι η πασίγνωστη tacos al pastor.
Υλικά
- 300 γρ. χοιρινό σε λεπτά φιλέτα
- 6 φρέσκες πιπεριές τσίλι
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 100 ml ξύδι
- κύμινο
- γαρίφαλο
- ρίγανη
- χυμός ανανά
- 2 φέτες ανανά
- αλάτι
- ½ κρεμμύδι
- φρέσκο κόλιανδρο
- λεμόνι
Μέθοδος παρασκευής
- Ξεκινάμε μαγειρεύοντας τις πιπεριές τσίλι στο ξύδι. Στη συνέχεια σπάμε τις πιπεριές μέσα στο ξύδι. Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου, το κύμινο, τα γαρίφαλα και τη ρίγανη. Προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να βράσει για λίγο. Προσθέτουμε χυμό ανανά και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Παίρνουμε τα χοιρινά φιλέτα και τα μαρινάρουμε με τη μαρινάδα που μόλις φτιάξαμε. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 5 ώρες.
- Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε τα φιλέτα. Μόλις ψηθούν τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια (λεπτές φέτες).
- Τοποθετούμε πάνω στην τορτίγια το ψημένο κρέας μαζί με κόλιανδρο, ψιλοκομμένο ωμό κρεμμύδι, ανανά, ψιλοκομμένο λεμόνι και μία ελαφρώς πικάντικη σάλτσα.