Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Τάκος το διάσημο μεξικάνικο φαγητό

Τάκος το διάσημο μεξικάνικο φαγητό

George AnastopoulosBy George Anastopoulos WINE PAIRING ΦΑΓΗΤΟ 4 Mins Read

Τάκος, ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα παγκοσμίως!! Μία μεξικάνικη λιχουδιά με πλούσια γεύση και πληθώρα γεμίσεων.

Ποια είναι η ιστορία αυτού του πιάτου;

Όπως συμβαίνει με πολλά δημοφιλή πιάτα, ο εντοπισμός της ιστορία τους είναι μία πρόκληση καθώς είτε δεν έχει γίνει γνωστή είτε υπάρχουν πολλές θεωρίες και πολλοί μνηστήρες για αυτήν. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα τάκος.

Τα Tacos πιστεύεται ότι προέρχονται από το Μεξικό, πολύ πριν φτάσουν οι Ισπανοί.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι αυτόχθονες πληθυσμοί από την κοιλάδα του Μεξικού έτρωγαν ψάρια τυλιγμένα σε τορτίγιες. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόδρομος του τάκος ψαριού. Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Πάμε πίσω στο 1500!!

Λέγεται ότι ο Μοκτέζουμα χρησιμοποιούσε την τορτίγια ως «κουτάλι» για να κρατά τα φαγητά, τα οποία παρασκευάζονταν πάνω σε καυτές πέτρες.

moctezuma

Παραθέτουμε και κάποια άλλα στοιχεία τα οποία αποτελούνται από μία 20ετή έρευνα του μεξικάνικου φαγητού από τον καθηγητή ιστορίας τροφίμων και ερευνητή, Τζέφρι Μ. Πίλτσερ. Ο Μεξικανός ιστορικός υποστηρίζει ότι το πιάτο ξεκίνησε γύρω στον 18° αιώνα στα μεξικάνικα ορυχεία αργύρου. Ο όρος taco χρησιμοποιήθηκε για να αναφερθεί σε μικρά κομμάτια χαρτιού που τυλίγονταν γύρω από την πυρίτιδα και τα έβαζαν στις τρύπες που σκάλιζαν στην πρόσοψη του βράχου για την εξόρυξη μεταλλεύματος.

Όπως πολλά πολιτιστικά τρόφιμα, η ιστορία του tacos επηρεάζεται από τον αποικισμό και την εκβιομηχάνιση. Όταν οι Ισπανοί εισέβαλαν στο Μεξικό, κοίταξαν περιφρονητικά τα γηγενή φαγητά της περιοχής. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα εγχώρια τρόφιμα (μεξικάνικα τρόφιμα) θεωρούνταν κατώτερης κατηγορίας σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά τρόφιμα. Λόγω αυτών των ιστορικών πλαισίων και του τρόπου με τον οποίο διαφορετικά συστατικά είναι εγγενή σε διαφορετικές περιοχές στο Μεξικό, υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τρόποι παρασκευής τάκος.

Μπορεί να σας αρέσει:  Chorrillana, το απόλυτο φαγητό της Χιλής

Η πρώτη αναφορά των tacos στις Ηνωμένες Πολιτείες χρονολογείται από το 1905

Τότε ήταν η  εποχή της μετανάστευσης όπου Μεξικάνοι άρχισαν να φτάνουν στις πολιτείες για να δουλέψουν στα ορυχεία ή στους σιδηρόδρομους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μεξικάνικο φαγητό θεωρούνταν φαγητό του δρόμου, φαγητό κατώτερης τάξης. Συνδέθηκε επίσης με μία ομάδα γυναικών που ονομάζονταν Chili Queens. Οι Chili Queens του San Antonio ήταν πλανόδιες πωλήτριες που κέρδιζαν λίγα επιπλέον χρήματα πουλώντας φαγητό κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ.

Το 1910 και το 1920, νέοι μετανάστες από το Λίβανο έρχονται στο Μεξικό. Φέρνουν μαζί τους ψησταριές όπου μαγειρεύουν αρνί και το βάζουν σε μικρά ψωμάκια πίτας. Δοκιμάζουν να το βάλουν και σε τορτίγιες οι οποίες ονομάζονται tacos arabes. Η δεύτερη γενιά, τα παιδιά των Λιβανέζων αρχίζουν να χρησιμοποιούν χοιρινό αντί για αρνί και αρχίζουν να προσθέτουν λίγο ανανά μέσα. Αυτό το tacos ονομάστηκε tacos al pastor το οποίο μέχρι και το 1960 δεν είχε γίνει τόσο γνωστό όσο διάσημο είναι τώρα.

Αυτή ήταν η αρχή της διάδοσης του μεξικάνικου φαγητού η οποία έγινε ευρέως γνωστή το 1962 όταν και άνοιξε το πρώτο Taco Bell από τον Glen Bell και έκανε την εκδοχή του tacos προσβάσιμη στους Αμερικανούς που δεν ήθελαν να πάνε σε μεξικανικές γειτονιές για να τα δοκιμάσουν. Τότε ήταν που παρασκευάστηκε η πρώτη τορτίγια σε σχήμα ‘’U’’ και άλλαξε τα δεδομένα. Οι τηγανητές τορτίγιες διατηρούνταν περισσότερο από τις φρέσκες και ο Glen Bell είχε βρει έναν νέο τρόπο για να πουλήσει το υπάρχον μεξικάνικο φαγητό σε περισσότερους Αμερικάνους.

Τα τάκος είναι πλέον διάσημα σε όλο τον κόσμο όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αυθεντικά μεξικάνικα τάκος χρησιμοποιούσαν φρέσκες τορτίγιες με αρωματικές γεμίσεις και φρεσκό-φτιαγμένες σάλτσες.

Μπορεί να σας αρέσει:  Wine Pairing με λευκό κρασί

Η συνταγή που σας παραθέτουμε είναι η πασίγνωστη tacos al pastor.

Υλικά

  • 300 γρ. χοιρινό σε λεπτά φιλέτα
  • 6 φρέσκες πιπεριές τσίλι
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 100 ml ξύδι
  • κύμινο
  • γαρίφαλο
  • ρίγανη
  • χυμός ανανά
  • 2 φέτες ανανά
  • αλάτι
  • ½  κρεμμύδι
  • φρέσκο ​​κόλιανδρο
  • λεμόνι

Μέθοδος παρασκευής

  1. Ξεκινάμε μαγειρεύοντας τις πιπεριές τσίλι στο ξύδι. Στη συνέχεια σπάμε τις πιπεριές μέσα στο ξύδι. Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου, το κύμινο, τα γαρίφαλα και τη ρίγανη. Προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να βράσει για λίγο. Προσθέτουμε χυμό ανανά και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  2. Παίρνουμε τα χοιρινά φιλέτα και τα μαρινάρουμε με τη μαρινάδα που μόλις φτιάξαμε. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 5 ώρες.
  3. Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε τα φιλέτα. Μόλις ψηθούν τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια (λεπτές φέτες).
  4. Τοποθετούμε πάνω στην τορτίγια το ψημένο κρέας μαζί με κόλιανδρο, ψιλοκομμένο ωμό κρεμμύδι, ανανά, ψιλοκομμένο λεμόνι και μία ελαφρώς πικάντικη σάλτσα.
Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleΤι είναι το Vegan κρασί;
Next Article Κακές κριτικές. Γιατί δεν πρέπει να τις μπλοκάρουμε;
George Anastopoulos
  • Website
  • Facebook
  • Instagram

O Γεώργιος Αναστόπουλος είναι καθηγητής μαγειρικής τέχνης σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ τα τελευταία 14 χρόνια. Έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στο κλάδο της εστίασης, έχει διατελέσει Chef σε εστιατόρια και catering. Επίσης ασχολείται με το consulting, δημιουργώντας νέα menu σε εστιατόρια ενώ παράλληλα εκπαιδεύει το προσωπικό δίνοντάς του τις απαραίτητες κατευθύνσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια αρθρογραφεί στο site cookfood.gr.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

5 Mins Read

Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μοναδικό

3 Mins Read

Tαξίδι από την Ιταλία στην Αμερική με οδηγό τα ζυμαρικά alfredo

3 Mins Read

Ζουμερό πεντανόστιμο burger που δένει το παλιό με το καινούργιο

3 Mins Read

Wine Pairing με λευκό κρασί

4 Mins Read

Salad Cakes – Το Γιαπωνέζικο τρεντ

6 Mins Read

Τα 10 καλύτερα τυριά στον κόσμο

4 Mins Read

Πρωινό, το απολαυστικό τελετουργικό

3 Mins Read

Mujaddara, ένα παραδοσιακό πιάτο της Μέσης Ανατολής

3 Mins Read

Tasmanian Scallop Pie – Η Τασμανική πίτα με χτένια

Εγγραφή στο Newsletter

Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

Τέλεια...

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Feraspis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Fish and Chips please! Οι Βρετανοί τουρίστες απαιτούν Αγγλική κουζίνα.
  • Είναι ώρα να κάνεις το personal rebranding σου
  • Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνει ένας μάνατζερ/ιδιοκτήτης στους πελάτες;
  • Η ομαδική εργασία χτίζεται δεν γεννιέται
  • Ηγεσία και παρακαταθήκη, εσείς για τι θέλετε να σας θυμούνται
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Fish and Chips please! Οι Βρετανοί τουρίστες απαιτούν Αγγλική κουζίνα.
  • Είναι ώρα να κάνεις το personal rebranding σου
  • Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνει ένας μάνατζερ/ιδιοκτήτης στους πελάτες;
  • Η ομαδική εργασία χτίζεται δεν γεννιέται
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.