Close Menu
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook X (Twitter) LinkedIn
Facebook X (Twitter) LinkedIn
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Ρώσικη σαλάτα – σαλάτα Olivier
Ρώσικη σαλάτα

Ρώσικη σαλάτα – σαλάτα Olivier

George AnastopoulosBy George Anastopoulos WINE PAIRING ΣΥΝΤΑΓΕΣ 4 Mins Read

Η Ρώσικη σαλάτα όπως την ξέρουν οι περισσότεροι ονομάστηκε έτσι για χάρη του δημιουργού της. Πόσο όμορφο και πόσο τιμητικό ένα φαγητό να παίρνει το όνομα του δημιουργού του.

Εμπνευστής της ο Γάλλος Σεφ Lucien Olivier (Люсьен Оливье) ο οποίος το 1860 εργαζόταν στο πολυτελές εστιατόριο της Μόσχας ΄΄L’Hermitage΄΄. Είχε ένα ξεχωριστό δωμάτιο στην κουζίνα του εστιατορίου όπου κανείς άλλος δεν είχε πρόσβαση.

Lucien-Olivier-(Люсьен-Оливье)
O Chef Lucien Olivier (Люсьен Оливье) και άποψη του εσωτερικού του Hermitage Restaurant

Εκεί ετοίμαζε κρυφά τη νόστιμη δημιουργία του με σκοπό κανείς να μην μπορεί να μάθει τη συνταγή του.

Η ακριβής συνταγή, ιδιαίτερα αυτή του dressing, κρατήθηκε μυστική από τον Σεφ και παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα. Εικάζεται πως η Ρώσικη σαλάτα φτιαχνόταν με ένα τύπο μαγιονέζας, με γαλλικό κρασί, ξύδι, μουστάρδα και ελαιόλαδο από την Προβηγκία.

Επιπλέον η ρώσικη σαλάτα περιείχε ανάλογα με τις εποχές του χρόνου αγριόγαλο, μοσχαρίσια γλώσσα, καπνιστή πάπια, κύβους πηχτής, χαβιάρι, μαρούλι, ουρές από καραβίδα, κάππαρη, αγγούρι, και βρασμένα αυγά.

Η σαλάτα έγινε τόσο διάσημη που ο Τσάρος Αλέξανδρος Β΄ πήγε στο ΄΄L’Hermitage΄΄ για να τη δοκιμάσει.

Το 1883 σε ηλικία 45 ετών, ο Lucien Olivier πέθανε και μαζί με αυτόν χάθηκε και η πρωτότυπη συνταγή για τη Ρωσική σαλάτα καθώς δεν έγραψε και δεν είπε σε κανέναν απολύτως τίποτα.

Το εστιατόριο ΄΄L’Hermitage΄΄, έκλεισε εντέλει το 1905.

hermitage
Εξωτερική άποψη του εστιατορίου Hermitage στη Μόσχα το 1900

Λέγεται πως ένας από τους βοηθούς του, ο Ιβάν Ιβάνοφ κατάφερε να μπει μία φορά μέσα στο ΄΄κρυφό΄΄ δωμάτιο. Το μόνο όμως που μπόρεσε να δει ήταν τα υλικά. Το αποτέλεσμα ήταν να φτιάξει μία σαλάτα που να πλησιάζει την Olivier χωρίς όμως να μπορεί να αποτυπώσει την ίδια γεύση στους απαιτητικούς ουρανίσκους. Η σαλάτα αυτή ονομάστηκε Stolichny Salad.

Μπορεί να σας αρέσει:  Mochi, το δημοφιλές Ιαπωνικό επιδόρπιο
hermitage-interior
Η απαράμιλλη πολυτέλεια στο εσωτερικό του εστιατορίου του Lucien Olivier

Με την πάροδο του χρόνου, η σαλάτα Olivier εξελίχθηκε και τα περισσότερα από τα γκουρμέ συστατικά αντικαταστάθηκαν με πιο κοινά υλικά, όπως μπιζέλια, καρότα, πατάτες, κοτόπουλο, ζαμπόν και τουρσί.

Σήμερα, οι παραλλαγές είναι ατελείωτες, με τους περισσότερους Ρώσους Σεφ να συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι η προσθήκη καρότων στη σαλάτα ΄΄Olivier΄΄ είναι αίρεση.

Κάποια μυστικά που θα πρέπει να γνωρίζουμε για τη Ρωσική σαλάτα είναι πως:

  • τα υλικά θα πρέπει να είναι κρύα
  • τα λαχανικά να είναι κομμένα σε μικρό καρεδάκι
  • η μαγιονέζα που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας ή ακόμα καλύτερα να την έχετε φτιάξει μόνοι σας
Ρώσικη σαλάτα
Pin
Print

Ρώσικη σαλάτα

Recipe by George AnastopoulosCourse: SaladCuisine: French - RussianDifficulty: Medium
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

30

minutes
Wine Pairing

Terre d’ Etoiles Riesling

Σήμερα η ρώσικη σαλάτα είναι μία γιορτινή, παραδοσιακή σαλάτα της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς και είναι από της πιο δημοφιλείς σαλάτες της Ρωσικής κουζίνας.

Ingredients

  • 3 μέτριες πατάτες

  • 200gr αρακά

  • 4 μέτρια καρότα

  • 4 αυγά βρασμένα (ντυρ)

  • 150gr καπνιστό χοιρινό

  • 3 αγγουράκια κορνισόν

  • 200gr μαγιονέζα

  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  • Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε κύβους και στη συνέχεια τα βράζουμε.

  • Βράζουμε και τον αρακά.

  • Μόλις βράσουν τα κρυώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

  • Κόβουμε καρεδάκι το καπνιστό χοιρινό και μπρινουάζ το αγγουράκι κορνισόν. Τα βάζουμε και αυτά μέσα στο μπολ.

  • Με έναν τρίφτη τρίβουμε τα αυγά στο μπολ (μπορούμε αν θέλουμε να τα κόψουμε σε κύβους).

  • Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.

  • Χρησιμοποιούμε αμέσως ή διατηρούμε στο ψυγείο.

Μπορεί να σας αρέσει:  Leche frita το τυπικό γλυκό της Βόρειας Ισπανίας

    Κρασί της επιλογής μας γι’ αυτή τη συνταγή.

    Terre d’ Etoiles Riesling
    Domaine Christophe Mittnacht

    riesling

    Τα περισσότερα dressing που βασίζονται στο συνδυασμό ελαιόλαδου, μουστάρδας ή ξιδιού έχουν ισχυρές, όξινες γεύσεις που δουλεύουν καλά όταν πέφτουν μέσα σε πράσινα σαλατικά. Αυτά τα dressing είναι μεν καλά για τη γεύση της σαλάτας αλλά δεν είναι καθόλου καλά για τον συνδυασμό με το κρασί. Κάποια κρασιά θα αγωνιστούν με πάθος για να τα καταφέρουν αλλά με αμφίβολο αποτέλεσμα. Αν κάνετε, λοιπόν, τον λάθος συνδυασμό, το κρασί θα είναι επίπεδο και μάλλον ανιαρό ή ανύπαρκτο.

    To Terres d’Etoiles Riesling από το Domaine Christophe Mittnacht με οξύτητα που τσακίζει κόκκαλα και εντυπωσιακή συμπύκνωση είναι μια μάλλον καλή επιλογή για το συγκεκριμένο πιάτο.

    Απαλό λεμονί χρώμα και ελκυστικά αρώματα λεμονιού, γκρέιπφρουτ, άγουρου ανανά, μοσχολέμονου, ροδάκινου και πράσινου μήλου. Έχει κοφτερή οξύτητα και μέτριο σώμα ενώ η mineral αίσθηση παραμένει για ώρα στο στόμα.

    Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
    Previous Article6 λόγοι για τους οποίους η εξυπηρέτηση του πελάτη είναι σημαντική
    Next Article Restaurant Business Plan
    George Anastopoulos
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    O Γεώργιος Αναστόπουλος είναι καθηγητής μαγειρικής τέχνης σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ τα τελευταία 14 χρόνια. Έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στο κλάδο της εστίασης, έχει διατελέσει Chef σε εστιατόρια και catering. Επίσης ασχολείται με το consulting, δημιουργώντας νέα menu σε εστιατόρια ενώ παράλληλα εκπαιδεύει το προσωπικό δίνοντάς του τις απαραίτητες κατευθύνσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια αρθρογραφεί στο site cookfood.gr.

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

    3 Mins Read

    Tαξίδι από την Ιταλία στην Αμερική με οδηγό τα ζυμαρικά alfredo

    3 Mins Read

    Ζουμερό πεντανόστιμο burger που δένει το παλιό με το καινούργιο

    3 Mins Read

    Wine Pairing με λευκό κρασί

    4 Mins Read

    Risotto à la Milanese, ένα πιάτο με καταγωγή από το Μιλάνο

    3 Mins Read

    Cebularz Lubelski, ένα τέλειο Πολωνικό σνακ

    4 Mins Read

    Τάκος το διάσημο μεξικάνικο φαγητό

    4 Mins Read

    Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση

    5 Mins Read

    Salteñas το εθνικό πιάτο της Βολιβίας

    3 Mins Read

    Leche frita το τυπικό γλυκό της Βόρειας Ισπανίας

    Εγγραφή στο Newsletter

    Αν δεν λάβετε αμέσως το email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε ελέγξτε τα ανεπιθύμητα.

    Τέλεια...

    Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το email σας για να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση σας.

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
    • Facebook
    • Twitter
    • LinkedIn
    • WhatsApp
    Feraspis
    ΠΡΟΣΦΑΤΑ
    • Διαχείριση Φήμης Ξενοδοχείου στην Ψηφιακή Εποχή
    • Γιατί οι υπάλληλοι μεταπηδούν αλλού τόσο εύκολα;
    • Mise en Place σε εστιατόρια & bar
    • Φεύγουν οι πελάτες, τι φταίει;
    • Η γλώσσα του σώματος στο τραπέζι
    ABOUT

    Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ
    • Διαχείριση Φήμης Ξενοδοχείου στην Ψηφιακή Εποχή
    • Γιατί οι υπάλληλοι μεταπηδούν αλλού τόσο εύκολα;
    • Mise en Place σε εστιατόρια & bar
    • Φεύγουν οι πελάτες, τι φταίει;
    ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
    F&B Magazine
    Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
    • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
    • Γράψε στο Blog
    • Όροι χρήσης
    • Πολιτική απορρήτου
    © 2020 - 2025 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.