Οι νέοι θέλουν να εργαστούν; Τα σημερινά παιδιά δε θέλουν να δουλέψουν! Το ακούμε! Το λέμε! Το βιώνουμε!
Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;
Γιατί παλαιότερα όλοι εργάζονταν σκληρά ανεξάρτητα συνθηκών χωρίς διαμαρτυρία και χωρίς αποχωρήσεις; Γιατί στις επιχειρήσεις υπήρχε μόνιμο προσωπικό και σπάνια αναζητούσαν νέο;
Κάτι άλλαξε
Η αλήθεια είναι ότι πολλά άλλαξαν.
Το βασικότερο όμως είναι το κίνητρο.
Γιατί εργαζόμαστε;
Γιατί εργάζονται οι νέοι άνθρωποι;
Παλιότερα οι άνθρωποι εργάζονταν για να ζήσουν .
Στην κυριολεξία για να ζήσουν!
Να μπορέσουν να φάνε και να επιβιώσουν.
Πλέον αυτά για την πλειοψηφία από εμάς θεωρούνται δεδομένα.
Τα νέα παιδιά συνήθως έχουν τα απαραίτητα από την οικογένεια τους και ο λόγος που εργάζονται είναι είτε για να αναβαθμίσουν τα standards της ζωής τους είτε για να καλύψουν κοινωνικές και ψυχολογικές ανάγκες και να δημιουργήσουν μια βάση όπου θα χτίσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση αφήνουν περιθώριο στους νέους να απαιτήσουν άριστες συνθήκες εργασίας και να απορρίπτουν οτιδήποτε δεν τους είναι αρεστό. Το αν αυτό είναι σωστό ή όχι είναι μια μεγάλη κουβέντα και δε θα τοποθετηθώ. Εκεί όμως που θα σταθώ είναι ότι η κατάσταση που περιγράφω είναι μια πραγματικότητα στην οποία επιβάλλεται να προσαρμοστούμε αν θέλουμε να διατηρήσουμε το προσωπικό μας για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ξεκινάμε από τα βασικά: Ο μισθός, τα ένσημα, οι υπερωρίες, οι νόμιμες προσαυξήσεις, οι άδειες, τα δώρα και τα επιδόματα είναι αυτονόητα. Δεν μπορεί ένας εργοδότης να διατυμπανίζει ότι σε αυτά είναι συνεπής σαν να αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση. Αυτά δεν τα διαπραγματεύεται ένας εργαζόμενος.
Τι πρέπει να κάνω για να παραμείνει ένας εργαζόμενος που θεωρώ ότι προσθέτει αξία στην επιχείρηση μου;
Το μεγαλύτερο όπλο είναι η παροχή κινήτρων και όχι κάτ’ ανάγκη οικονομικών. Είναι πολύ βασικό να διαγνώσουμε το είδος του κινήτρου που ταιριάζει σε κάθε εργαζόμενο.
Η πρακτική ισοπεδωμένων κινήτρων δε θα βοηθήσει. Ο έξυπνος τρόπος έχει να κάνει με τη εφαρμογή εξατομικευμένων κίνητρων.
Για ορισμένα άτομα λειτουργεί το κίνητρο της εξέλιξης η της ανάληψης ευθυνών. Για άλλους η ξεκούραση (επιπλέον άδεια, διπλό ρεπό..). Για άλλους αρκεί η επιβράβευση (μια κονκάρδα, ένα δημόσιο μπράβο..). Για άλλους το σταθερό πρόγραμμα. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να διαγνώσει ο εργοδότης από τη συνέντευξη και να τα εμπλουτίσει κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τα οποία αν τα αξιοποιήσει σωστά θα έχει σίγουρα λιγότερες απώλειες και μεγαλύτερη σταθερότητα.
Διάγνωση σωστού κινήτρου.!!
Image by gpointstudio on Freepik