• ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Facebook Twitter LinkedIn
Facebook Twitter Instagram
F&B Magazine
  • ΤΜΗΜΑΤΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
    • ΜΠΑΡ
    • ΚΑΦΕ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ
    • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
    • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    • ΔΙΚΤΥΑ
    • ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    • HACCP
    • JOB DESCRIPTION
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΦΑΓΗΤΟ
    • ΚΡΑΣΙ
    • WINE PAIRING
    • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
F&B Magazine
Αρχική » Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση
Μπακαλιάρος σκορδαλιά
Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Μπακαλιάρος σκορδαλιά και επανάσταση

Hellenic Hotels TeamBy Hellenic Hotels Team WINE PAIRING

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το τραπέζι την 25η Μαρτίου. Αποτελεί ένα παραδοσιακό έδεσμα την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η οποία έχει πια διπλό εορτασμό για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με την επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Ο παστός μπακαλιάρος επικράτησε σε όσες περιοχές ήταν στην ενδοχώρα μακριά από τη θάλασσα λόγω της αδυναμίας της διατήρησης του.

Ο μπακαλιάρος λέγεται ότι έφτασε στο ελληνικό τραπέζι κοντά στο τέλος του 15ου αιώνα και πολύ αργότερα καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου

Από θρησκευτικής πλευράς, μέσα στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η οποία είναι η πιο αυστηρή περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία, η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις κατά τις οποίες μπορούμε να φάμε ψάρι. Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.

Η Ιστορία αναφέρει ότι οι Βίκινγκς ήταν οι πρώτοι που ψάρεψαν τον μπακαλιάρο στα μακρινά τους ταξίδια. Επειδή όμως κάθε φορά οι ψαριές ήταν μεγάλες και το ταξίδι μακρινό, σκέφτηκαν τρόπους για να τους συντηρήσουν .Έτσι χρησιμοποίησαν το αλάτι, και κάπως έτσι ξεκίνησε και το εμπόριο του παστού μπακαλιάρου, που τις τότε εποχές το αποκαλούσαν «ψάρι του βουνού»! Οι Κρητικοί τον ονομάζουν «φτωχογιάννη» λόγω ότι ήταν ψάρι φθηνό , παστωμένο με αλάτι, και διατηρείται αναλλοίωτο για μήνες χωρίς να χάσει την γεύση και την διατροφική του αξία.

Αν και είναι μέσα στην σαρακοστή, το έθιμο καλεί στο οικογενειακό τραπέζι την 25η Μαρτίου να τρώμε ψάρι και ιδίως μπακαλιάρο σκορδαλιά, μετά την παρέλαση μαθητών και στρατού.

Μια άλλη ιστορική εκδοχή αναφέρει ότι ο παστός μπακαλιάρος κατέκλυσε τη χώρα μεταξύ 17ου και 18ου αιώνα, όταν οι Άγγλοι τον έφερναν σε μεγάλες ποσότητες προκειμένου να τον ανταλλάξουν με σταφίδες. Το γεγονός ότι ήταν παστός έκανε πιο εύκολη τη συντήρησή του αλλά και την εξάπλωσή του σε όλη τη χώρα.

Κατά την επανάσταση του 1821 λέγεται οτι σε κάθε μάχη που έδιναν οι Έλληνες και κέρδιζαν τους Τούρκους αναφωνούσαν. “Τους φάγαμε σαν τον Μπακαλιάρο Σκορδαλιά“.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά
Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Από διατροφικής άποψης,  ο παστός μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι ένα βαρύ πιάτο. Ο μπακαλιάρος λόγω του αλατιού ανεβάζει την πίεση ,ενώ από την άλλη το σκόρδο την ρίχνει. Υπάρχει μια σοφή ισορροπία σε αυτό το πιάτο.

Συνταγή

Υλικά
Μερίδες: 4
◉ 1,5 κιλό μπακαλιάρος φιλέτο, κατεψυγμένος (ελαφρώς αλατισμένος), ξεπαγωμένος, καθαρισμένος και κομμένος σε κομμάτια 15 εκ.
◉ λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
◉ 2 λεμόνια, κομμένα στη μέση
◉ λάδι για τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά
◉ 1 κιλό ψωμί καλής ποιότητας, ιδανικά λευκό προζυμένιο
◉ 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη
◉ 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
◉ 1/3 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
◉ 60 ml ξύδι λευκό
◉ 120 ml ηλιέλαιο
◉ 350 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία
✅ Πλένουμε καλά τον μπακαλιάρο, τον βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν τα υγρά, τον αλευρώνουμε και βάζουμε ένα τηγάνι με αρκετό ηλιέλαιο στη φωτιά να κάψει (το λάδι θα πρέπει να είναι τόσο ώστε ο μπακαλιάρος να κολυμπάει μέσα).
✅ Ρίχνουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο καυτό λάδι και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα για περίπου 3-4 λεπτά, ανάλογα με το πάχος και το πόσο ξεροψημένα τα θέλουμε.
✅ Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με κομμένο λεμόνι και σκορδαλιά.

Σκορδαλιά
✅ Πολτοποιούμε το σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο στον πολυκόφτη, χτυπώντας τα καλά μέχρι να ασπρίσουν.
✅ Μεταφέρουμε το μείγμα σε άλλο σκεύος και καθαρίζουμε τον πολυκόφτη.
✅ Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό, το στύβουμε καλά και το θρυμματίζουμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει ψιλά ψίχουλα.
✅ Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το ξίδι και το ηλιέλαιο και τα δουλεύουμε καλά μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής κρέμα.
✅ Προσθέτουμε το μείγμα του σκόρδου και τα χτυπάμε ξανά όλα μαζί μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.
✅ Ελέγχουμε τη γεύση και διορθώνουμε, αν χρειάζεται, προσθέτοντας επιπλέον λάδι, σκόρδο, ξίδι ή αλάτι.

Κρασί της επιλογής μας γι αυτή τη συνταγή

δακρυ-του-πευκου

ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΥ 2022 – ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΕΧΡΗΣ

Έχει μέτριο σώμα, υψηλή οξύτητα και εξαιρετική ισορροπία. Η ρητίνη δένει με το σύνολο και δίνει πολυπλοκότητα, χωρίς να ξεχωρίζει καθόλου. Βγάζει γεύσεις από φρυγανιά, μπισκότο, καπνό και βούτυρο. Επίγευση που διαρκεί χωρίς να υπερισχύει.

Image by prostooleh on Freepik

Share. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
Previous ArticleVinsanto – Ο βασιλιάς των κρασιών της Σαντορίνης
Next Article Search Engine Optimization για ξενοδοχεία
Hellenic Hotels Team
  • Website
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Το Hellenic Hotels είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που συγκεντρώνει τα καλύτερα άρθρα στον τομέα του τουρισμού. Η ομάδα μας ψάχνει στο διαδίκτυο και μοιράζεται θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους αναγνώστες. Επιλέγουμε ιστορίες με αυθεντικότητα και πάθος. Πιστεύουμε στην καλή θέληση πιστεύουμε στους καλούς ανθρώπους και μοιραζόμαστε τις ιστορίες τους, προκειμένου η φωνή τους, να ταξιδέψει ακόμα παραπέρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

By George Anastopoulos

Τάκος το διάσημο μεξικάνικο φαγητό

By George Anastopoulos

Salteñas το εθνικό πιάτο της Βολιβίας

By George Anastopoulos

Leche frita το τυπικό γλυκό της Βόρειας Ισπανίας

By George Anastopoulos

Κις Λορέν, η πιο γνωστή τάρτα του κόσμου

By George Anastopoulos

Mochi, το δημοφιλές Ιαπωνικό επιδόρπιο

By George Anastopoulos

Φαλάφελ, μία ιστορία 1000 χρόνων!!

By George Anastopoulos

Chorrillana, το απόλυτο φαγητό της Χιλής

By George Anastopoulos

Cubanos ένα σάντουιτς κάπου ανάμεσα στην Κούβα και στη Φλόριντα

By Vassilios Canellos

Wine pairing – Προσθέτει αξία σε ένα γεύμα ή το περιορίζει;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Πώς να πουλήσεις τον εαυτό σου σε μια συνέντευξη;
  • Κακές κριτικές. Γιατί δεν πρέπει να τις μπλοκάρουμε;
  • Τάκος το διάσημο μεξικάνικο φαγητό
  • Τι είναι το Vegan κρασί;
  • Daiquiri – Το ποτό των ορυχείων της Κούβας

Newsletter

Όλα τα άρθρα στα εισερχόμενα σας.

Ευχαριστούμε πολύ!

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο από εσάς. Εμείς ρυθμίζουμε όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν έρθει αμέσως email επιβεβαίωσης εγγραφής, ελέγξτε το spam folder. 

.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ABOUT

Το blog αυτό απευθύνεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Τουριστική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τον κλάδο του Food & Beverage. Περιέχει πρωτότυπο περιεχόμενο που αποτελεί την πνευματική ιδιοκτησία των συντελεστών. Παρόλο που δεν απαγορεύουμε την αναδημοσίευση, θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο για να έχετε την άδεια χρήσης των περιεχομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Πώς να πουλήσεις τον εαυτό σου σε μια συνέντευξη;
  • Κακές κριτικές. Γιατί δεν πρέπει να τις μπλοκάρουμε;
  • Τάκος το διάσημο μεξικάνικο φαγητό
  • Τι είναι το Vegan κρασί;
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
F&B Magazine
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • Γράψε στο Blog
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
© 2020 - 2023 Creative Ideas 💡 by Facenet PRO.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.